Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι Τουρκικές σειρές, τα ωροσκόπια των πρωταγωνιστών και η επιτυχία τους







Οι Τουρκικές σειρές έχουν εμφανιστεί την τελευταία επταετία στις οθόνες μας, αλλά πρόσφατα τις έχουν κατακλύσει.
Ο ανταγωνισμός στη θεαματικότητα είναι μεγάλος, εφόσον δύο μεγάλα κανάλια έκαναν τις επιλογές τους, ώστε να ανταγωνιστούν το ένα το άλλο.
Ας προχωρήσουμε όμως σε μια ανάλυση του τηλεοπτικού τους γίγνεσθαι με γενικές αστρολογικές αναφορές, στα ωροσκόπια των πρωταγωνιστών.          




Ξεκινάμε από τη μεριά του ο Ant-1 που επέλεξε αρχικά την «Asi» με πρωταγωνιστές τον Murat Yildirim και την Tuba Βuyukustan σε μια ερωτική ιστορία μεταξύ της Asi κόρης ενός πλούσιου γαιοκτήμονα και του Ντεμίρ, γιού μιας πρόωρα χαμένης εργάτριας στα χωράφια του πατέρα της.
Από ότι φάνηκε όμως ο δυναμισμός του ανήσυχου Κριού με Άρη στον Κριό πρωταγωνιστή, ξέφυγε με το τετράγωνο Ήλιου – Δία και κούρασε σχετικά νωρίς.
Όσο για την Καρκίνο πρωταγωνίστρια το τετράγωνο του Ήλιου στον Καρκίνο με τη σύνοδο Άρη – Κρόνου στο Ζυγό, έφερε μάλλον ατυχία στις φιλόδοξες προσδοκίες της, οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν σε ένα άλλο σενάριο.                      



Βλέποντας λοιπόν το κανάλι τα νούμερα, άλλαξε την ώρα προβολής της σειράς, προβάλλοντας στη θέση της την πολυσυζητημένη «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής».
Μέσα στις αιματοχυσίες και τις ίντριγκες, στην αυλή του σκληρού και αδίστακτου Σουλτάνου Halit Ergenc, το πάθος του δυναμώνει για την ορθόδοξη Αλεξάνδρα Meryem Uzerli, δίνοντάς της τα πάντα. 
Η πολυδάπανη όμως παραγωγή με τα εντυπωσιακά κοστούμια, δεν μπόρεσε ούτε αυτή να ξεπεράσει σε νούμερα την άλλη σειρά που προβάλλεται στο Mega.      
Σε αυτό ίσως συνέβαλαν και οι αντιδράσεις, για έναν σφαγέα του Ελληνικού λαού στην Ελληνική τηλεόραση.
Ο Ταύρος Halit Ergenc που τον θυμόμαστε από την πολύ επιτυχημένη σειρά «Χίλιες και μια νύχτα» με τη σύνοδο Ήλιου – Κρόνου στον Ταύρο επιζητεί τη διάκριση και στο ρόλο του, καλύπτοντας την αντίθεση της Αφροδίτης στους Διδύμους με τον Ποσειδώνα στον Τοξότη, που θολώνει τις συναισθηματικές και όχι μόνο επιλογές. Η επιβλητικότητα του Σουλτάνου βγαίνει αβίαστα από το ακριβέστατο εξάγωνο του Ήλιου με τον Βόρειο Δεσμό, καταφέρνοντας να γίνεται δημοφιλής και λαμπερός χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Η Λιονταρίνα Meryem Uzerli με τα εκτυφλωτικά κόκκινα μαλλιά, εντυπωσιάζει ερμηνευτικά μέσα από το τρίγωνο Ήλιου – Ποσειδώνα, θέλγει με τη Σελήνη στον Ζυγό, ενώ υπερασπίζεται άψογα τις θρησκευτικές και εκκεντρικές της απόψεις, μέσα από τη σύνοδο Δία – Ουρανού στον Τοξότη.                                                                      

Όμως η σειρά του Mega που στάθηκε απέναντι με το όνομα «Sila», έμελλε να σαρώσει την τηλεθέαση, παρόλο που ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα από την «Asi» που ανταγωνίζονταν αρχικά.

Η σειρά αναφέρεται στην ιστορία της Sila που έπεσε θύμα των εθίμων και της φυλής που υπακούει στους νόμους των Αγάδων. Πέρα από την ερωτική πλοκή της πρωταγωνίστριας Cancu Dere με τον Μποράν Αγά, Mehmet Akif Alakurt, ξεδιπλώνονται οι παραδόσεις μιας διχασμένης Τουρκίας, με συναρπαστικές εναλλαγές που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον.  
Ο γοητευτικός Λέων με το τετράγωνο της γλυκιάς Αφροδίτης από τον Καρκίνο και του Πλούτωνα από τον Ζυγό, είναι μια εύστοχη επιλογή για την έκφραση των συναισθηματικών απογοητεύσεων, την αντιμετώπιση των μηχανορραφιών, αλλά και την επιβλητική επιρροή ενός Αγά, που παλεύει για την αρμονία της φυλής και της προσωπικής του ζωής.
Με το τρίγωνο Αφροδίτης – Ουρανού οραματίζεται την ανατροπή στα συντηρητικά και ξεπερασμένα έθιμα, υιοθετώντας την ευαισθησία της Σελήνης στον Καρκίνο.
Η όμορφη Ζυγίνα γυναίκα του με σύνοδο Ήλιου – Πλούτωνα εκφράζει απόλυτα την ισχυρή της θέληση και προσωπικότητα και την ανάγκη να εξαφανίσει κάθε εμπόδιο, προκειμένου να αντισταθεί στη μοίρα. Η Σελήνη στον Τοξότη σε σύνοδο με Ποσειδώνα, ερμηνεύει πειστικά και αβίαστα, τα οράματα και τη συμπονετική της φύση.                                                    





Τέλος, η σειρά «Μοιραίος έρωτας» που επίσης σαρώνει στην απογευματινή ζώνη του Mega, παρόλο που αναφέρεται σε μια επαναλαμβανόμενη δραματική ερωτική σχέση μεταξύ της απλής και ρομαντικής Εντά (Ozlem Yilmaz) και του πλούσιου επιχειρηματία Χαρούν (Serhan Yavas), έχει καταφέρει να κρατήσει την αγωνία και το ενδιαφέρον, με έξυπνα σεναριογραφικά τριπλαρίσματα.                                                                                                                                     
Η Καρκίνος ταλαιπωρημένη πρωταγωνίστρια με το εξάγωνο της Αφροδίτης στην Παρθένο με τον Πλούτωνα, βασανίζεται πολύ με σκέψεις και λεπτομέρειες, που δημιουργούν τις δραματικές ανατροπές στη ζωή της. Με τη Σελήνη στον Σκορπιό αυτοκαταστρέφεται επαρκώς, αλλά το τρίγωνο Ήλιου – Δία της φέρνει τελικά τύχη και στη σειρά αλλά και στη ζωή, εφόσον πρόκειται για ανερχόμενο αστέρι στη χώρα της.
Ο Δίδυμος γοητευτικός αριστοκράτης Χαρούν, με τη σύνοδο Ήλιου – Κρόνου εκπέμπει την απαραίτητη σοβαρότητα και κύρος, ενώ η σύνοδος Αφροδίτης – Άρη στον Καρκίνο σε αντίθεση με Δία, εκφράζει απόλυτα την παθιασμένη του φύση, μαζί με τη συναισθηματική του γενναιοδωρία.

Απολαυστικότατη και ανυπέρβλητη όμως, είναι η ερμηνεία της 8χρονης πιτσιρίκας κόρης τους Γιαγμούρ, κατά κόσμο Irmak Ceren Oztyrk, που αγγίζει τα όρια του φαινόμενου.
Η μικρή αξιολάτρευτη Λιονταρίνα αποσβολώνει μέσα από την αντίθεση Ήλιου – Ποσειδώνα και από το τρίγωνο Ήλιου Πλούτωνα, παραδίδοντας μαθήματα αυτό-έκφρασης και δίνοντας ρεσιτάλ αμεσότητας.    

                                                        
Μιλώντας πολλοί για υποκουλτούρα και υποβάθμιση, ακολουθώντας μια στερεότυπη αντίληψη, ο αντίλογος είναι πως οι τουρκικές σειρές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις Αμερικανικές ή τις Ελληνικές, που συνηθίζαμε ως τώρα να βλέπουμε.
Αντιθέτως τονίζουν την κουλτούρα της χώρας, είναι καλογυρισμένες, με άφθονο φωτογραφικό πλούτο, νοσταλγικά, παραδοσιακά και ανέγγιχτα μέρη.
Η συνειδητοποίηση πως οι Τούρκοι δεν είναι οι υποανάπτυκτοι σφαγείς που έτρεφε η μισαλλοδοξία κάποιων, αποτελεί εξέλιξη, ακόμα και αν οι σειρές αυτές δεν εμπίπτουν στη σφαίρα των προτιμήσεων, ενός μεγάλου ποσοστού τηλεθεατών.        


Δημοσιευμένο στο www.astrology.gr

Για το www.astrology.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπόρα(ν) είναι και θα περάσει.. και με τα μεξικάνικα έτσι είχε συμβεί. Τραβιέται μια χαρά το μελό στην Ελλάδα.

Υ.Γ. Οι σειρές αυτές δεν μας πειθουν σε καμμια περιπτωση οτι οι φίλοι μας οι Τούρκοι αναβαθμίστηκαν. Όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και αποσπασματικά αυτές τις σαπουνόπερες θα τρίβει τα ματάκια του από το επίπεδο της τουρκικής κοινωνίας. Μη λέμε και ότι θέλουμε...