Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Θύμιος Καρακατσάνης - Αστρολογικό και όχι μόνο αφιέρωμα στον Αριστοφανικό ηθοποιό μας

Η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, το Σάββατο 30 Ιουνίου, προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση σε ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων, που αποδέχονταν πλήρως την έντονη προσωπικότητά του και τις Αριστοφανικές εμμονές του.   

Ο Θύμιος Καρακατσάνης έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια, παλεύοντας πολύ καιρό με την ασθένεια που μαστίζει την εποχή μας.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα το πρωί, ενώ πολλοί συνάδελφοί του και όχι μόνο, θα τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία.
Από το 1960 υπηρετεί το θέατρο αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και στη συνέχεια στο ελεύθερο θέατρο. Έχει λάβει μέρος και στον κινηματογράφο, αλλά η αγάπη του για το θέατρο τον καθιέρωσε.
Έλεγε πάντα τα γνώμη του μέσα από την καθαρή και ετοιμόλογη σκέψη του, ενώ υπερασπιζόταν με πάθος τις απόψεις του.
Το απολαυστικό στον Θύμιο Καρακατσάνη ήταν η ιδεολογική χροιά που έντυνε τα πάντα στη ζωή του, ιδιαίτερα την τέχνη του.
Δεν εξαργύρωσε σε κανένα κόμμα τις αριστερές του πεποιθήσεις, δεν χρησιμοποίησε πολιτικά μέσα για τις Επιδαύρειες εμφανίσεις του, προτιμώντας τον προσωπικό του αποκλεισμό, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν.
«Το θέατρο είναι καθαρά πολιτική πράξη. Αν δεν υπάρχει ιδεολογία δεν χρειάζεται να το κάνεις. Η υποκριτική είναι τέχνη, αν δεν έχει ιδεολογία δεν είναι τίποτα».
Η Τελευταία του εμφάνιση έγινε την περίοδο 2008 - 2010 στον «Θάνατο του εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ, με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου, ενώ είναι ο μόνος ηθοποιός παγκοσμίως που ανέβασε όλες τις σωσμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη.


Γεννήθηκε στις 8/12/1940 στον Πειραιά.
Σαν Τοξότης του ήταν εύκολο να εκφράζει τις σκέψεις του κάτω από ένα φιλοσοφικό πνεύμα, με σύνοδο όμως Αφροδίτης – Άρη στον Σκορπιό σε αντίθεση με Κρόνο, δεν του ήταν ποτέ αρκετό.
Το πάθος του Θύμιου Καρακατσάνη ήταν ο κινητήριος μοχλός της ύπαρξής του, αλλά και της τέχνης του. Πάντα θερμόαιμος συναισθηματικά, κοινωνικά, ερωτικά, καλλιτεχνικά, πολιτικά, δίχαζε την κοινή γνώμη.
Η αντίθεση Άρη – Κρόνου δημιούργησε την εσωτερική του μοναξιά και την αντίσταση στην αδικία που προσπαθούσε να παλέψει.
Η παρουσία του Δία κυβερνήτη του ζωδίου του σε σύνοδο με Κρόνο και σε αντίθεση με Αφροδίτη και Άρη ήταν ο εντολοδόχος της ακούραστης προσπάθειας, που κατέβαλε σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Όσο για το ευφυές πνεύμα του με τις καυστικές, χιουμοριστικές, συμπονετικές και σαρκαστικές εκφάνσεις, ήταν αποτέλεσμα του Ερμή στον Σκορπιό σε τρίγωνο με Πλούτωνα, εξάγωνο με Ποσειδώνα και αντίθεση με Ουρανό.
Η μεγάλη πιθανότητα της θέσης της Σελήνης στον Κριό, έδινε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην εξωστρεφή προσέγγιση των γεγονότων.
Ο αγαπημένος εκπρόσωπος της χαρμολύπης υπήρξε ένας ειλικρινής, γνήσιος και ανεπιτήδευτος άνθρωπος και καλλιτέχνης.
Κρατάμε την παρακάτω δήλωσή του που έκανε λίγους μήνες πριν πεθάνει και του ευχόμαστε ένα όμορφο και Αριστοφανικό ταξίδι.
«Πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να βροντοφωνάζουμε ορισμένα πράγματα, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και ο κόσμος έχει σταματήσει να την ψάχνει».

Δημοσιευμένο στο www.astrology.gr
Για το astrology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: