Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αστρο-προβολή. Το ένθετο στον Τύπο της Κυριακής και το παρένθετο του Θωμά Γαζή


Διαβάσαμε το 1ο τεύχος του νέου αστρολογικού ένθετου με τίτλο ASTRO – προβολή, που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22/4/2012 με τον Τύπο της Κυριακής.
Πέραν της ενδιαφέρουσας αστρολογικής άποψης του κ. Χρήστου Παίζη, μας έκαναν πολύ θετική εντύπωση οι συνεντεύξεις των δύο αστρονόμων, του κυρίου Χρίστου Γούδη και του κυρίου Μάνου Δανέζη.
Είναι γνωστές οι θέσεις τους ενάντια στην αστρολογία, αλλά ο επιστημονικός τους λόγος συνδυασμένος  με χιούμορ, πρωτοτυπία και μετριοπάθεια και πάνω απ’ όλα με υπαρξιακή και φιλοσοφική αγωνία, έχει πάντα έντονο ενδιαφέρον, τουλάχιστον για εμάς. 
Ακόμη και αν διαφωνούμε με κάποια από τα λεγόμενά τους, ο διάλογος των αστρολόγων μαζί τους μόνο θετικός μπορεί να αποβεί στο σύνολό του.
Εξάλλου τα βιβλία του κυρίου Δανέζη κοσμούν τις βιβλιοθήκες μας, αποτελώντας πηγή γνώσης για εμάς.
Ωστόσο, για να είναι γόνιμοι τέτοιου είδους διάλογοι μέσα από ένα περιοδικό, θα πρέπει και οι αστρολόγοι να είναι καταρτισμένοι και να μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Γούδης «στους περισσότερους αστρολόγους δεν είναι καν γνωστή η σύνθεση ενός πλανητικού συστήματος»
Αυτό είναι μια άποψη που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και κατ’ επανάληψη έχουμε διατυπώσει μέσα από αυτό το  blog
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι περισσότεροι ενασχολούμενοι με την αστρολογία, έχουν χάσει κάθε επαφή με τον έναστρο ουρανό.

Για όσους ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικό βιβλίο της ΣΜΑΡΩΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗ
 
Αυτό γίνεται άμεσα φανερό και μέσα στο περιοδικό, που δυστυχώς φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Αστρολογία των Μάγια και το 2012» του Θωμά Γαζή, με εμφανέστατα αντιεπιστημονικά στοιχεία, που είναι τόσο εξόφθαλμα ακόμα και σε έναν αρχάριο σπουδαστή.
Κάτω από το κεφάλαιο με τίτλο: «Μια εκπληκτική ανακάλυψη» ο Θωμάς Γαζής αναλύει τη θέση της Αφροδίτης, του Ερμή και του Ήλιου κατά την αρχή και το τέλος του περίφημου ημερολογίου των Μάγια.
Συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου του 3114 π.Χ, στον Ανατολικό ορίζοντα δίνει τις θέσεις των πλανητών με τη σειρά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Υποστηρίζει πως η ίδια ακριβώς διάταξη, επαναλαμβάνεται και την 21η Δεκεμβρίου 2012 που είναι η υποτιθέμενη ημερομηνία «κρίσης», ισχυριζόμενος ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Αφού καταναλώνει σχεδόν το μισό κείμενο για να αναλύσει την ανύπαρκτη σπανιότητα του γεγονότος, καταλήγει ως εξής: «Μη θεωρήσετε ότι όλα αυτά αποτελούν μια απλή σύμπτωση. Είναι ήδη ασυνήθιστο να εμφανίζονται οι προσωπικοί πλανήτες στον ουρανό με την ίδια ακριβώς σειρά (Αφροδίτη – Ερμής – Ήλιος) σε δυο τυχαίες ημερομηνίες».
Αν αυτό το έλεγε για τους εξωκρόνιους πλανήτες και όχι για τους λεγόμενους προσωπικούς, ίσως να είχε μια βάση. Αλλά οι θέσεις αυτές με τη σειρά μάλιστα που τις παραθέτει, επαναλαμβάνονται συχνότατα και δεν αποτελούν καθόλου σπάνιο γεγονός. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι επαναλαμβάνονται τον Αύγουστο του 3113 π.Χ, τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 3112 π.Χ, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 3111 π.Χ, τον Μάιο του 3109 και 3018 π.Χ και πάει λέγοντας. 
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενίοτε και περισσότερο, πραγματοποιείται ο εν λόγω σχηματισμός.
Στη συνέχεια του άρθρου επαναλαμβάνεται η ίδια αστρολογική και επιστημονική ανεπάρκεια, της οποίας την πορεία δεν προτιθέμεθα να ξεδιπλώσουμε.

Η Αφροδίτη είναι πράγματι ένας πολύ σημαντικός πλανήτης στην αστρολογία των Μάγια και σε προσεχές άρθρο μας θα αναλύσουμε τη σημασία της και το συσχετισμό της με το 2012.
Σε αυτό όμως που θέλουμε να μείνουμε, είναι η άποψή μας πως σε αστρολογικά περιοδικά που μπαίνουν σε μια προσπάθεια διαλόγου με την επιστήμη, καλό θα ήταν να ελέγχονται τα γραφόμενα προκειμένου να μη δικαιώνονται απόψεις όπως η παραπάνω του κυρίου Γούδη για τους αστρολόγους.
Διότι ο κόσμος της αστρολογίας, διαθέτει ανθρώπους με επάρκεια γνώσης που μπορούν να συνυπάρξουν με τους αντίστοιχους επιστήμονες σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα προωθεί κοινές απορίες και άλυτα αινίγματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και στην αστρολογία και στην επιστήμη.
Το να δίνονται λαβές που οφείλονται σε ανεπαρκή επιστημονική τεκμηρίωση της αστρολογίας, πισωγυρίζει το διάλογο σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, πηγαίνοντας πίσω την πρόθεση των εκδοτών του περιοδικού, ως προς τα να πρωτοτυπήσει μέσα από τη γέφυρα με την επιστήμη.

Θανάσης Ματσώτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: