Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Pina Bausch - Η αμαζόνα του χορού

Εφυγε η «Pina Bausch» η Γερμανίδα χορογράφος και χορεύτρια που συνέπαιρνε με τις εμφανίσεις και το έργο της.
Γεννημένη στις 27/7/1940 στις 6.45 το πρωί στο Solingnen της Γερμανίας, με έναν αστρολογικό χάρτη εντυπωσιακών ιδιαιτεροτήτων.

Αρχισε χορό σε πολύ μικρή ηλικία, τον σπούδασε στα 15 της χρόνια με τεράστια επιτυχία και από τότε αφιερώθηκε στην αγάπη της γι αυτόν.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια και χορογράφος του “Tanztheater Wuppertal Pina Bausch company”, στο «Βούπερταλ» αποτελώντας ένα θέατρο του οποίου το ρεπερτόριο περιλαμβάνει πολλές εντελώς πρωτότυπες χορογραφίες, έχοντας περιοδεύσει σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Bausch άσκησε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη και διάδοση του χοροθέατρου).
Η δουλειά της χαρακτηρίζονταν από το «πάντρεμα» του χιούμορ με τη λύπη και τη σχέση του θηλυκού με το αρσενικό.
Τα κομμάτια της αποτελούνται από μικρές ενότητες διαλόγου και δράσης, σουρεαλιστικού χαρακτήρα.

Πριν ένα χρόνο παρουσίασε τον Ορφέα και Ευρυδίκη στην Επίδαυρο.
Πένθος, Bία, Eιρήνη, Θάνατος ήταν τα ονόματα που έδωσε στις 4 ενότητες της παράστασης.
Οι κινήσεις της, ώστε να εκφράσει τον πόνο και τη θλίψη του ερωτευμένου Oρφέα, ήταν πραγματικά αξέχαστες αν όχι ανεπανάληπτες.
Με αυτές τις μοναδικές εύθραυστες κινήσεις της, που όλες οι χορεύτριες μπορεί να έχουν αλλά ο τρόπος κίνησης είναι που μαγεύει, καθήλωνε τους θεατές μετά τις παραστάσεις, που δεν χρειάζονταν να συζητήσουν καν για το αναμφισβήτητο μεγαλείο που αντίκρυζαν.

Παντρεύτηκε τον «Rolf Borzik» που έχασε το 1980, και ένα χρόνο μετά απέκτησε ένα γιο με τον Χιλιανό ποιητή και καθηγητή «Ronald Kay».
Εφυγε από καρδιακό επεισόδιο κι ενώ ήδη της είχαν διαγνώσει καρκίνο.
Είναι πράγματι τραγική η ειρωνία της ζωής, όταν πρόκειται να σε αποσύρει....

Η φλογερή αυτή Λιονταρίνα με ωροσκόπο στο Λέοντα και Σελήνη στο γήινο ζώδιο του Ταύρου, ήταν μία αμαζόνα των χορευτικών δρώμενων και όχι μόνο.
Με Αρη επίσης στο Λέοντα στον ωροσκόπο, κυβερνήτη του μεσουρανήματος, σε τετράγωνο με Κρόνο (κυβερνήτης 6ου) και Δία (κυβερνήτης 5ου) οικοθετημένους στον 10ο οίκο, δεν χωράει αμφιβολία πως αυτή η γυναίκα ήταν προορισμένη να αναρριχηθεί με κόπο στις κορυφές της δόξας, αλλά παράλληλα με αισιοδοξία και τόλμη.
Το γκάζι του Αρη στο Λέοντα εναλλάσσονταν με το φρένο του Κρόνου και ξανά η ταχύτητα που προέπτρεπε ο Δίας, έφερναν τάσεις απομόνωσης και παροδική σκληρότητα, που χειρίστηκε άψογα βρίσκοντας διεξόδους στον σουρεαλισμό.

Το τετράγωνο της Σελήνης με τον Ερμή και το εξάγωνο με την Αφροδίτη, βοήθησαν στην ιεράρχηση των αντιξοοτήτων και στην έκφρασή της στην τέχνη.
Παράλληλα το εξάγωνο Ερμή – Ουρανού, απογείωνε την τεχνική στη δουλειά της, ανακαλύπτοντας και υιοθετώντας ιδιαίτερες και πρωτότυπες δημιουργίες, ενώ το εξάγωνο με τον Ποσειδώνα προσέδιδε τη μαγεία του διαφορετικού και του βαθυστόχαστου.

Το σκληρό τετράγωνο της Σελήνης με τον Πλούτωνα και η σύνοδος του Ηλιου με τον Πλούτωνα στον 12ο οίκο, αλλά και το τετράγωνο Ηλιου – Σελήνης, της έδιναν μια μαγνητική προσωπικότητα και μια ατσάλινη δύναμη που αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το ψυχολογικό βάρος των όψεων των φωτοδοτών με τον Πλούτωνα.
Μέσα σε αυτά, το τετράγωνο της Αφροδίτης με τον Ποσειδώνα την καθυστερούσε προς εκείνο που είχε ήδη κατακτήσει.

Ενα ωροσκόπιο στο οποίο το ψυχολογικό κόστος έχει τόσο όγκο, όσο και το ταλέντο της, που αν δεν έβρισκε διέξοδο στο χορό, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην την καταστήσει δέσμια των αντιφατικών της συναισθημάτων και λειτουργιών με τόσο τονισμένο 12ο οίκο.

Το πείσμα, η δύναμη, η ένταση, η αισιοδοξία, ο διχασμός, η λύπη, η εσωστρέφεια, ήταν έντονα στην προσωπικότητά της και η συσσώρευση όλων αυτών των αντιφατικών χαρακτηριστικών πιστεύουμε πως συντέλεσαν στον ξαφνικό θάνατό της।

Κατερίνα Σαλωνίκη

6 σχόλια:

CHI είπε...

Διάβασα το ωροσκόπιο της Bausch και βλέπω οτι δικαιολογεί τη ζωή της, αλλά και κομμάτια του χαρακτήρα της που δεν είναι γνωστά.
Δεν αναφέρεται εκτενώς η ζωή της, αλλά από ανθρώπους του κύκλου και του χορού έχει αναφερθεί πως έπασχε από συχνές νευρικές κρίσεις και αυτό φαίνεται και από το οστεώδες σώμα της, που ναι μεν ταιριάζει με χορεύτρια, αλλά αυτή είχε κάτι παρατραβηγμένο.
Πολύ σπουδαία καλλιτέχνης και μπράβο που ασχοληθήκατε παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικη περσονα
και μοναδικη καλλιτεχνης.
Την τελευταια της παρασταση
εδωσε πριν 10 μερες στην οπερα
του Wuppertal.

Γλυκια καλημερα.

Boul_boul είπε...

Την είχα δει «στην ιεροτελεστία της Άνοιξης» στο Ηρώδειο. Με είχε πάει σχεδόν με το ζόρι φίλη που επέμενε πως έπρεπε να την δω. Ήταν εντυπωσιακό θέαμα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια δεν έχει όμως σβηστεί από το μυαλό η ομορφιά αυτής της παράστασης. Μοναδική καλλιτέχνης και για τα σημερινά δεδομένα αρκετά νέα. Κρίμα

Γιωτα είπε...

Πολυ ωραια αναλυση.Ηταν σπουδαια καλλιτεχνης.Δυστυχως, δεν καταφερα να τη δω στην επιδαυρο. Τονισμενος ο δωδεκατος οικος ε;

Skouliki είπε...

καλο μηνα και καλο καλοκαιρι

δεν την ηξερα σορρυ

καψοραχη είπε...

καλο μηνα παιδακια!
ουτε εγω την ηξερα! ντροπη μου!
φιλακια πολλα και καλη συνεχεια!