Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ελλη Λαμπέτη – Η αέρινη φλόγα του θεάτρου και της ζωής



















Η Έλλη Λαμπέτη (Λούκου -όπως είναι το πραγματικό της όνομα) γεννήθηκε στα Βίλια Αττικής σαν σήμερα στις 13/4/1926.
Φοιτώντας στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου «Κοτοπούλη» καθιερώθηκε πολύ γρήγορα και έλαμψε πολύ φαντασμαγορικά.

Το 1950 παντρεύτηκε τον «Μάριο Πλωρίτη» αλλά χώρισε σε 3 χρόνια, όταν γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα «Δημήτρη Χορν» και συνεργάτη της στο θέατρο.

Ελαμψαν μέσα από την υποκριτική, συγκροτώντας και δικό τους θίασο, σημείωσαν τεράστια επιτυχία και ενώ αγαπιόντουσαν πάρα πολύ, η σχέση τους διήρκεσε 5 χρόνια, ίσως γιατί το εύθραστο κομμάτι της Λαμπέτη, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με το αλύτρωτο κομμάτι του «Χορν».
Αναγκάστηκε να θυσιάσει για χάρη του τη μεγαλύτερή της επιθυμία να αποκτήσει παιδί, επειδή εκείνος δεν ήθελε, και μάλιστα 2 φορές κάνοντας έκτρωση.
Επίσης οι σπατάλες του, την έφερναν σε απόγνωση και την οδηγούσαν σε υστερικές συμπεριφορές.
Πέρα από αυτό όμως, η μοίρα χτύπησε αδυσώπητα τη σχέση τους, αφού στο διάστημα εκείνο, αντιμετώπισε συνεχείς θανάτους συγγενών και φίλων, ενώ είχε ήδη χάσει τον πολύ αγαπημένο της αδερφό, αλλά και τη μητέρα της από μια αδέσποτη σφαίρα μπροστά στα μάτια της.
Η πάρεση που έπαθε, της στέρησε παροδικά το φως της.

Ο Αμερικανός συγγραφέας «Frederic Wakeman» ήρθε σαν βάλσαμο στη ζωή της κι έγινε ο δεύτερος σύζυγός της, το 1976.
Χάνει και την άλλη της αγαπημένη αδερφή από Καρκίνο, σίγουρη πλέον πως η αρρώστεια δεν θα ξεχάσει και εκείνη.

Σημαδεύτηκε από λίγα αλλά φλογερά ειδύλια, από την επιθυμία της να αποκτήσει ένα παιδί, από την αγάπη που έδωσε σε ένα υιοθετημένο καταλήγοντας να το επιστρέψει και από την "Μαρίκα Κοτοπούλη" που την είχε προστατευόμενη.

Η Λαμπέτη διακρίνονταν από μια απίστευτη αμεσότητα σαν άνθρωπος, την οποία κατέθετε αφοπλιστικά και στη σκηνή. Για αυτό λάτρευε το θέατρο και δεν αγαπούσε την μεγάλη οθόνη, λέγοντας «Πάντα αισθανόμουν ότι σκοτώνω κάτι, κάθε φορά που έκανα μια ταινία».

Ηταν μια αέρινη φλόγα που πυράκτωνε στο πέρασμά της τους γύρω της. Εντυπωσιακά όμορφη και επιβλητική, με μια αθωότητα χωρίς ευκρινή αφετηρία και σίγουρα υπερβολική αγάπη για τη ζωή και το θέατρο.

Προσβλήθηκε από καρκίνο, αντιμετωπίζοντάς το γενναία ως την τελευταία στιγμή.
Πριν φύγει από τη ζωή, έχασε τη φωνή της αλλά το πείσμα και η δύναμή της, την έκαναν να ανεβάσει την παράσταση «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» όπου υποδύθηκε τη «Σάρα» μαθαίνοντας άψογα τη γλώσσα των κωφαλάλων.
Στο Κύκνειο αυτό άσμα της, το κοινό της χαρίζει τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση που πήρε ποτέ.

Εσβησε σε νοσοκομείο της Αμερικής στις 3/9/1983 σε ηλικία 57 ετών.
Ο "Παύλος Μάτεσις" έχει γράψει, χαρακτηριστικά, για εκείνη:
«Αν ήμουν, θρήσκος, θα έλεγα πως, όποιος δεν έχει γοητευθεί από τη Λαμπέτη, θα πάει στην Κόλαση».
Δυστυχώς ώρα γέννησης δεν γνωρίζουμε, αλλά πιθανολογούμε η Σελήνη της ήταν κι αυτή στον Κριό σε σύνοδο με τον Ηλιο της, μια και το τεμπεραμέντο της μπορεί να δικαιολογηθεί όσο από καμία άλλη όψη του ωροσκοπίου της.

Το ακριβέστατο τρίγωνο του Ηλιου με τον Ποσειδώνα έδωσε τα μεγαλόπνοα σχέδιά της, την έμπνευση, την οργανωτικότητα και τη συναρπαστική καλλιτεχνική της έφεση.
Αν η Σελήνη βρίσκεται κι αυτή σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα, φαίνεται η ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσει όλα τα δεινά που πέρασε, αλλά και η ευαισθησία που εκδήλωνε για τα ιδανικά που υπηρετούσε.

Η σύνοδος Αρη – Δία στον Υδροχόο ήταν πολύ χαρακτηριστική στον τρόπο που αντιμετώπιζε τη ζωή και τα θέλω της, τροφοδοτώντας την διαρκώς με δύναμη και αισιοδοξία.
Η αντίθεση όμως με τον Ποσειδώνα και το τετράγωνο με τον Κρόνο (ΤΑΥ), ευθύνονται για τις υπερβολές και τις ενίοτε ανεδαφικές επιδιώξεις της, αλλά και για τις εξιδανικεύσεις που σημείωνε επίτηδες ειδικά στα αισθηματικά της, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη ματαιοπονία που ευτυχώς δεν την χαρακτήριζε.

Η Αφροδίτη της στους Ιχθείς σε τρίγωνο με Πλούτωνα ήταν η γλυκιά δύναμή της που καθήλωνε τους θεατές και του θέατρου και της ζωής της.
Με το μαγνητισμό του Ερμή στον Κριό σε σύνοδο με Ουρανό (Ιχθείς) και την ευφευρετικότητα που την διακατείχε, πάλεψε για οτιδήποτε κατέκτησε χωρίς να της χαριστεί τίποτα.

Κατερίνα Σαλωνίκη


26 σχόλια:

_ είπε...

γεια σας

"Δυστυχώς ώρα γέννησης δεν γνωρίζουμε, αλλά πιθανολογούμε η Σελήνη της ήταν κι αυτή στον Κριό σε σύνοδο με τον Ηλιο της, μια και το τεμπεραμέντο της μπορεί να δικαιολογηθεί όσο από καμία άλλη όψη του ωροσκοπίου της".

Yδροχόο Ωροσκόπο είχε, γύρω στις 3.00 π.μ. Η πηγή μου είναι ο Φρέντυ Γερμανός, του την είχε πει γιατί ήταν φίλοι, αυτός είχε κάνει μεγάλη έρευνα για κείνη, έγραψε και βιβλίο. Σελήνη τελευταία μοίρα Κριού.

Savvina είπε...

Τι να πείς για την Έλλη Λαμπέτη...
ΘΕΑ...
Φοβερή ηθοποιός.
Με μεγάλο ταλέντα.
Μπράβο σας παιδιά που κάνετε αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες.
Να είστε καλά.
Καλό απόγευμα να έχετε.

Takis X είπε...

Οταν επαιζε τήν Μαργαρίτα στό θέατρο ελεγε πώς ενα βράδυ τό κέφαλι τής ηταν ετοιμο νά εκραγεί από τήν ενταση

Κοίταξε τότε κάτω στήν πλατεία κι οταν είδε τήν ιδια ενταση καί στά μάτια τών θεατών σκέφτηκε"Γιά ενα τέτοιο κοινό αξίζεις να χάσεις τό κεφάλι σου"..

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Λατρεμένοι μου welcome και χρόνια πολλά!
Δεν είμαι φαν της Λαμπέτη, όμως τη θεωρώ μια από τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες προσωπικότητες, που πέρασαν από το χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Καλή συνέχεια!

eirini katsa είπε...

Καλησπέρα Αστρο-συμμορίτες!
Ελλη Λαμπέτη...
Από τα μεγαλύτερα ταλέντα!
Εξαίρετη ηθοποιός,εξαίρετη προσωπικότητα!
Να΄στε καλά για το αφιέρωμα!!!
:)

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας.Έχω μια απορία.Δεν γνωρίζω τον κ.Γαζή,αλλά ούτε και κάποιον απο εσάς.Μου κάνει όμως εντύπωση η εμπάθεια που έχετε αναπτύξει μεταξύ σας,σε σημείο να του κάνετε κριτική η καρφώματα και για τις γνώσεις του.Τελικά η εικόνα που μένει είναι αρνητική και για εσάς,όσο και γι'αυτόν.Για να ασχολείστε και να του δίνετε αξία,σημαίνει ότι πιθανόν τα μπερδέματά σας είναι βαθύτερα,και με αυτή τη συμπεριφορά αμαυρώνετε την Αστρολογία που όπως λέτε τιμάτε.

( fortounata) είπε...

καλώς τους.η μία και μοναδική ΛΑΜΠΕΤΗ.

Margo είπε...

Καλωσορίσατε παιδιά, ορεξάτοι με αφιέρωμα στην λατρεμένη Λαμπέτη.
Ευχαριστούμε πολύ για ένα ακόμη εξαιρετικό αφιέρωμα αλλά και γιατί υποστηρίζετε την αστρολογία που αγαπάτε τόσο με τον καλύτερο τρόπο!!!
Καλό βραδάκι σε όλους!

kariatida62 είπε...

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η Λαμπέτη ήταν Κριος! Παρ'όλη την δυναμικότητα που εξέπεμπε! Συμπτωματικό; Στους Κριους τίποτα δεν χαρίζεται..αποκτιέται με μεγάλο αγώνα!
Χάρηκα για την επάνοδό σας με την τόσο ωραία ανάρτησή σας!
Γιατί ρε παιδιά αργήσατε;:)

Μaya είπε...

δεν έχω καλή είκόνα για την Λαμπέτη και πάντα απορούσα γιατί την θεωρούσαν αξιόλογη!
επειδή την γνωρίζω μόνο μέσα από το σινεμά και διαβάζοντας ότι δεν της άρεσε, μου γίνεται κατανοητό, γιατί εκεί δεν έπαιζε καλά!

Unknown είπε...

Καλως τα παιδια!
Πρεπει να τις γεμισατε για τα καλα τις μπαταριες.Νομιζαμε οτι χαλασε το link και δεν μας δινει αιμα η φλεβα.

Η πιο λαμπερη ασχημη του Ελληνικου θεατρου.Εκωφαντικη η απαλη φωνουλα της και αξεχαστο το μια σταλια προσωπακι της.Παντα μας αρεσε και ιδιως διπλα στο Χορν.Το ονομα της απο μονο του φωτιζει το σκοταδι που νομιζουμε οτι παιρναμε σημερα.

Καλως ηρθατε stars!

"Don't"

ΕΛΕΝΑ είπε...

Welcome back, μας λείψατε!!!
Τι να πει κανείς για την Λαμπέτη??
Μοναδική!!!
Φιλιά, καλό βράδυ!

ckarelio είπε...

Έκτακτο αφιέρωμα, απο τα μεγαλύτερα ταλέντα του Θεάτρου η Έλλη.

Καλό βράδυ παιδιά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ .ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ.ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΠΙΣΤΕΥΩ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα..αξίζει!

να είστε καλά!!

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Να πω κακια; Ποτε μου δεν την συμπαθησα τη Λαμπετη. Ουτε σαν ανθρωπος ηταν καλη,(να μην ξεχναμε πο πηρε το παιδι των ανθρωπων, και εκανε τα οσα μυρια για να μην το δωσει πισω..) μια υστερω εγωκεντρικη ηταν.
ουτε σαν ηθοποιος... παντελως αταλαντη!!! Την εχω δει να παιζει στο θεατρο, και επισης... ξερω απο θεατρο.
Δυστυχως τα κυκλωματα λειτουργουσαν απο παντα, και αυτα την εκαναν ονομα!!!

nik είπε...

Ποιά κυκλώματα καλέ? Η κοπέλα έγινε ηθοποιός με το σπαθί της. Μην ξεχνάμε οτι τότε για να μπείς στο Εθνικό Θέατρο έπρεπε να το'χεις. Υπήρχε και μια λογοκρισία στην τέχνη,οι ηθοποιοί είχαν δίπλωμα και άδεια άσκησης επαγγέλματος! Όχι όπως τώρα,που έγινε κι ο Σπαλιάρας ηθοποιός..

Εξάλλου, η γυναίκα ηθοποιός του '50 ήταν στύλ ενζενί,ανάλαφρη παρά drama queen, στα πρότυπα του γαλλικού θεάτρου. Σήμερα, μπορεί οι ρόλοι έχουν περισσότερο βαθος, αλλά από ερμηνεία πάσχουμε.

Εκτός από χαζοταινιάκια, έπαιξε και κοινωνικό δράμα (κι όχι μελό,αλλά Κακογιάννη) κι εκεί φάνηκε το μεγαλείο της. Λίγα τα λόγια σας για την Λαμπέτη. Γιατί δεν πιάνετε την Βουγιουκλάκη καλύτερα;

nik είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
καψοραχη είπε...

Η ΦΩΝΗ!!!!
λατρευα την φωνη της αλλα και σαν ηθοποιος θα ελεγα οτι ηταν απο τα ατομα που σημαδεψαν τον Ελληνικο κινηματογραφο και το θεατρο!

γεια σας αστοπαιδα! Κατερινακι γλυκο περασα απο το χωριο σου αλλα ειχες φυγει...
φιλουρες!

zoyzoy είπε...

Καλώς ήρθατε!
Μοναδική ηθοποιός και προσωπικότητα.
Υπέροχη ανάρτηση γιαυτήν την μεγάλη καλλιτέχνιδα.

Καλημέρα με φιλιά θαλασσινά!!

Koupakia είπε...

Φοβερή!
Κρίμα που έφυγε νωρίς!

Υ.Γ. καλώς τους και ας αργήσατε!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ,

Ευχαριστούμε για την πληροφορία, είναι και πολύ πιθανός αυτός ο ωροσκόπος.

ΚΑΨΟΡΑΧΗ,

Δεν ήμουν στην Ανδρο καλή μου.

ΠΑΙΔΙΑ,

Ευχαριστούμε για τα σχόλια, ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΑΛΙ.

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Virgo... Δεν πιανουμε... την Βουγιουκλακη...(αλλη αταλαντη αυτη...) Γιατι η συζητηση τωρα ειναι για τη Λαμπετη!!!
Οσο για το... "κατορθωμα" να μπει στη σχολη...τι να σου πω... Αν ηταν ετσι, (που θα επρεπε) δεν θα υπηρχαν τοσοι ασχετη ηθοποιοι βγαλμενη απο τις... υποτειθεται "σοβαρες" σχολες!
Και μιλαω... επειδη γνωριζω πολυ καλα τι λεω!!!

Ενημερωτικα... και τωρα χρειαζεται διπλωμα και αδεια εξασκησεως!!!

Ασχετα αν ο χωρος εγινε ενα μεγαλο κρεβατη. ( παντα ηταν... αλλα οχι τοσο ξεξιπωτα πια!!!

nik είπε...

Μπορεί να βγηκαν και κακοί ηθοποιοί από το Εθνικό,ή καλοί που έκαναν κακές επιλογές. Η σύγκριση με τη Βουγιουκλάκη γίνεται για να υπενθυμίσουμε οτι παρόλο που πήραν και οι δύο δίπλωμα από το Εθνικό Θέατρο, η μέν Λαμπέτη το πήρε με άριστα, η δε Βουγιουκλάκη το πήρε χαριστικά και για χρόνια παραπονιόταν οτι την τσεκούρωσε βαθμολογικά ο 'δάσκαλος' Χόρν. Το θέμα είναι οτι επειδή ακριβώς στην Ελλάδα επιπλέουν ανέκαθεν οι φελλοί, οι φωτεινές εξαιρέσεις όπως η Λαμπέτη πρέπει να επιβραβεύονται.

http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε...

Οσο κακες επιλογες και να κανει ενας ΚΑΛΟΣ ηθοποιος...το ταλεντο του θα αναδειχτει!!!
Η Λαμπετη ηταν μια μετρια ηθοποιος!!! Μια πολυ φιλοδοξη γυναικα που καταφερε να επιβληθει, αλλα οχι με το ταλεντο της!!!
Υπαρχουν αριστοι ηθοποιοι, που μενουν στα αζητητα. ετσι ειναι τωρα, ετσι ηταν τοτε!!!

Ανώνυμος είπε...

το να μην σου αρεσει καποιος ηθοποιος το καταλαβαινω αλλα αταλαντη η τεραστια Λαμπετη;;;Λες ο Κουν να μην ηξερε απο θεατρο και την εμπιστευτηκε απο τα 20 της γραφοντας ιστορια;Μιλας αοριστα για κυκλωματα ξεροντας οτι απο το κρεβατι της περασαν μονο αντρες που αγαπησε,καμια σχεση της δεν βασιστηκε στο συμφερον.Το να γεμιζεις 40 χρονια τα θεατρα χωρις τις πλατες του σινεμα η της τβ(αυτο ισχυει μεχρι και σημερα)και με δυσκολα εργα δεν το καταφεραν και πολλοι.Εχεις ξανακουσει εσυ κανενα να κατεβαζει παρασταση με γεματο θεατρο επειδη θεωρησε οτι βοηθηθηκε απ'την κριτικη και δεν τραβηξε το εργο απο μονο του;Η να παραδεχεται οτι οι παραστασεις ειναι κατι ζωντανο και μπορει να εχουν διακυμανσεις(μην ξεχνας οτι τα τελευταια 14 χρονια επαιζε αρωστη).Εγω δυστυχως στο θεατρο δεν την ειδα,παντως στα ηχητικα που διασωθηκαν ανατριχιαζεις!Κεντημα ειναι και οι ερμηνειες της στο σινεμα,παροτι λενε οτι επαιζε ουτε με το 50% των δυνατοτητων της.Το μοναδικο προσωπο που μονο με τις συσπασεις του εχει καταφερει να εκφρασει ολα τα συναισθηματα χωρις να πει ουτε μια λεξη.Χρυση σφαιρα στο Κοριτσι με τα μαυρα,υποψηφιοτητα για BAFTA Α'γυν.ρολου στο Τελευταιο ψεμα,ακομα και οι σωβινισταροι οι Αγγλοι υποκλιθηκαν στο ταλεντο της και εβαλαν μη αγγλοφωνη ερμηνεια διπλα σε Σιρλει Μακ Λειν,Αβα Γκαρντνερ και Χειγουορντ.Αλλα ηταν τοσο φιλοδοξη που εγραψε τον διευθυντη του actors studio και το συμβολαιο του,οπως αλλωστε εγραφε και το θεατρο οταν της εφερνε κατι ενδιαφερον η ζωη.Οσο για την ιστορια με το παιδι κυκλοθυμικη και παρορμητικη ηταν οπως και πολυ ευαισθητη,γι'αυτο και ανελαβε την ευθυνη να βοηθησει στο μεγαλωμα ενος ξενου παιδιου.Εμενα οι γονεις δεν με επεισαν σε τιποτα,στο κατω κατω ας μην της το διναν και ας μην της το αφηναν τοσα χρονια με κατι απιθανες δικαιολογιες.Μην ξεχνας οτι τους τοδωσε μια φορα κι εκεινοι το ξαναχωσαν στο ιδρυμα.Αυτη η ανωριμοτητα και ανευθυνοτητα τους ηταν που την καναν στη συνεχεια απολυτη και σκληρη,αλλα κι αυτο το δικαιολογεις οταν ξερεις οτι σ'ολη της τη ζωη πιο σκληρη απ'ολους ηταν με τον ιδιο τον εαυτο της