Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Μανώλης Μητσιάς - Ο ερμηνευτής της αντιξοότητας

Σαν σήμερα 26/2 σε ένα χωριό της Χαλκιδικής, γεννήθηκε το 1946 ο αξιόλογος λαικός τραγουδιστής μας, "Μανώλης Μητσιάς".

Από μικρός έψελνε στην εκκλησία του χωριού του, ασχολούμενος με τη Βυζαντινή μουσική.
Οι συνθέτες "Χατζιδάκις" και "Θεοδωράκης" σφράγιζαν την επιθυμία του και στάθηκαν αφετηρία για την μετέπειτα πορεία του.

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και έγινε μέλος της χορωδίας “Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος” δημιουργώντας την πρώτη μπουάτ εκεί.
Η αντιστασιακή του δράση άρχισε από τα φοιτητικά του χρόνια, για την οποία συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε.

Το 1969 γνωρίστηκε με το συνθέτη "Δήμο Μούτση" σε μπουάτ που έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης "Βασίλης Τσιτσάνης", ενώ είχε κατέβει πλέον στην Αθήνα.
Ακολούθησε η συνεργασία με τον συνθέτη Δήμο Μούτση και την μεγάλη τότε δισκογραφική "COLUMBIA"και έκτοτε άρχισε μια μεγαλοπρεπής πορεία.

Ο Μανώλης Μητσιάς σφράγισε το Ελληνικό τραγούδι με το προσωπικό του ύφος, με την ιδιαιτερότητα της φωνής του και το πάθος του.
Ενα πάθος που έκλεινε πάντα προς τα αριστερά, γοητεύοντας στα φεστιβάλ της ΚΝΕ όπου παρευρίσκονταν ανελλειπώς, ξεσηκώνοντας την ευαισθησία και τη μνήμη.

Έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, στους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με ύ επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σε αναγνωρισμένους διεθνώς μεγάλους συναυλιακούς χώρους και παραδοσιακά θέατρα όπως το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το “Lincoln Center”, “Carnagy Hall” της Νέας Υόρκης, το “Albert Hall” του Λονδίνου, το “Royal Theatre” κ.α.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς όπως το Βασίλη Τσιτσάνη, το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Χατζηδάκη, το Γιώργο Σεφέρη, το Νίκο Γκάτσο, το Λευτέρη Παπαδόπουλο, το Μάνο Ελευθερίου, τη Λίνα Νικολακοπούλου και εκτέλεσε έργα του μεγάλου Ισπανού ποιητή "Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα" και άλλων μεγάλων σύγχρονων ποιητών.

Ο Ηλιος σε σύνοδο με την Αφροδίτη στους Ιχθείς και η σύνοδος του Ερμή με την Αφροδίτη στο ίδιο ζώδιο, σε τετράγωνο με τον Ουρανό έδωσαν το τραγουδιστικό του ταλέντο εναποθέτοντάς το σε πάλκα, που τρίζουν από οράματα και ευαισθησίες.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακουγοντας αυτο το τραγουδι με πηρανε τα ζουμια.Μου το αφιερωνε μια αγαπη μου παλια....Ακομη και τα λιονταρακια ειναι συναισθηματικα,καπου,καπου!