Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Joan Baez - Αφιέρωμα στη χαμογελαστή ανθρωπίστρια.


H «Joan Baez» γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9/1/1941 στις 10.45 το πρωί στο "Staten Island" της Νέας Υόρκης.

Πολυταξιδεμένη, ζώντας και μεγαλώνοντας σε διαφορετικούς τόπους λόγω του ότι ο πατέρας της ήταν σύμβουλος της UNESCO, γνώρισε από κοντά την ανθρώπινη δυστυχία και τάχθηκε σε όλη της την πορεία, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας.
Με μία κιθάρα στο χέρι, μια γλυκιά και μελωδική φωνή και με μια γαλήνια και χαρακτηριστική παρουσία, η «Baez» δημιούργησε και ερμήνευσε τραγούδια μπαλάντες, που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση της καρδιάς και του νου.
Πάντα κοντά στους κατατρεγμένους και αδυνάμους με συναυλίες συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο.
Το κορίτσι του «Bob Dylan» , η φεστιβαλική σοσιαλίστρια, η φιλειρηνική μάχιμη, η υποστηριχτής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
Παντρεύτηκε τον «David Harris» ακτιβιστή, δημοσιογράφο και συγγραφέα, σε ένα γάμο που έμεινε ως « Ο γάμος του αιώνα».
Απέκτησαν ένα γιο που τον κουβαλούσε έμβρυο σε συναυλίες συμπαράστασης, με προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Αιγόκερως με ωροσκόπο Κριό και Σελήνη στους Διδύμους με σύνοδο Ηλιου – Ερμή στο μεσουράνημα, στον Αιγόκερω και τον κυβερνήτη του μεσουρανήματος στον πρώτο οίκο σε σύνοδο με Δία και σε τρίγωνο με τον Ουρανό.

Χαρισματικές όψεις, που καταδεικνύουν μία δομημένη ιδιοσυγκρασία, έτοιμη να καθιερωθεί για τις αξίες της υπερμαχόμενη γι αυτές.
Η ακριβής αντίθεση Σελήνης – Αρη με τον Αρη σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα και την Σελήνη σε εξάγωνο, με τη συμμετοχή και του Βόρειου Δεσμού σε ευμενείς όψεις, καλλιεργήθηκαν από την «Baez» στον φιλανθρωπικό της κήπο που ουδέποτε στερήθηκε από αγαθά.
Η Αφροδίτη στον Τοξότη στον 9ο οίκο τη βοήθησε να συλλέξει από τα αναρίθμητα ταξίδια της, όλες τις εικόνες που στήριξαν τη φιλοσοφία και τη στάση της ενώ το τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, δεν την παραπλάνησε σε ουτοπικές παρεκλίσεις.

Η «Baez» και η μουσική της είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του παγκόσμιου τραγουδιού, με αποκορύφωμα το αξέχαστο «Diamonds and rust».

Κατερίνα Σαλωνίκη



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έχω να πω είναι πως η εκτέλεσή της στο "Don't cry for me Argentina" θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου, ως μία από της κορυφαίες εκδηλώσεις της ανθρώπινης ψυχής μέσω της τέχνης.