Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΘΕΟΣΟΦΙΑ - Ο oγκόλιθος της εσωτερικής αναζήτησης (3).


Συνέχεια...

Μετά το θάνατο του Olcott to 1907, διάδοχος στην Ηγεσία της Θεοσοφικής Εταιρείας ορίστηκε η Annie Besant.
Η Besant γεννήθηκε στις 1/10/1847 στις 5.29 το απόγευμα στο Λονδίνο.
Ο γάμος της με τον ιερωμένο Frank Besant αλλά και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της, ήταν αυτά που την οδήγησαν στο δρόμο της Θεοσοφίας.


Απαρνήθηκε το Χριστιανισμό και επί σειρά ετών αρθρογραφούσε για τα δικαιώματα των γυναικών.
Στο κίνημα της Θεοσοφίας θα προσχωρήσει το 1890.

Ηταν αφοσιωμένη μαθήτρια της Blavatsky και της θεοσοφίας γενικότερα και το 1898 ίδρυσε θεοσοφική σχολή στην πόλη Μπεναρές των Ινδιών.
Εγραψε βιβλία αλλά το έργο της εστιάστηκε αλλού.


Ο φανατισμός που την διακατείχε την έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, όπως με την περίπτωση του Κρισναμούρτι (Jιddu Krιshnamurti)..
Ο στενός συνεργάτης της Charles Webster Leadbeater ανακάλυψε τον μικρό Κρισναμούρτι σε μια παραλία και τον μύησε στη Θεοσοφία.
Η Besant προσπάθησε να τον επιβάλλει ως Μεσσία, ώσπου ο Κρισναμούρτι να αποποιηθεί το ρόλο αυτό, αλλά και να χαράξει έναν άλλο δρόμο.
Επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Ινδία...

Συνεχίζεται...

simmoria.blogspot.com







3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπωσδήποτε ήταν μια διφορούμενη μορφή του εσωτερισμού και δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς άκρη και να καταλήξει κάπου.
Ο Alister Crowley αναφέρεται σ' αυτήν, στο διήγημά του "το παιδί του φεγγαριού" με τα αρχικά Α.Β. -ίσως υπερβολικά- ως μια αδίστακτη μάγισσα, που είχε ενεργή συμμετοχή σε ανθρωποθυσίες και αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί πως πίσω από την επιθετική και αδιάλλακτη στάση της υπερ της ανεξαρτησίας της Ινδίας, υπήρχε σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης υπερ των διαπλεκόμενων Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής.
Οπωσδήποτε ο Crowley ήταν σκλξρός και υπερβολικός με κάποιους, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ήταν αναμεμειγμένος σε όλες σχεδόν τις αποκρυφιστικές αδελφότητες και μάλιστα σε ηγετική θέση.

Ανώνυμος είπε...

ο Crowley ηταν μπλεγμενος στην ανακριση του Ες,οταν πηγε στην Αγγλια,σε συνεργασια με τις αγγλικες μυστικες υπηρεσιες.Ηταν και δασκαλος επισης του δημιουργου του ηρωα 007.προσεχως αναλυση αυτων και αλλων στην ιστοσελιδα μου.Καλο Σ/Κ και προσοχη στα ατιμα και τα ατιθασα του ΤΣΙΦΟΡΟΥ....

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Στη συνέχεια, ακολουθεί
"LEADBEATER".