Γεννήθηκε στο κέντρο της Αθήνας τη δεκαετία του '60 με γονείς τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική και συνέχισε στο Λονδίνο τις μεταπτυχιακές του στην Αρχιτεκτονική και στον Κινηματογράφο.
Μεσολάβησε μια περιπετειώδης ζωή την οποία αποτύπωσε στο πρώτο του βιβλίο «Ο έβδομος ελέφαντας» το 1998. Έπειτα ακολούθησαν άλλα οκτώ με πρόσφατο την «Κυριακή», που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα.
Τα βιβλία του έχουν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, με επαναλαμβανόμενες εκδόσεις και μεταφράσεις, ενώ εκδόθηκαν και σε 8 χώρες.
Η «Αμερικάνικη Φούγκα» εκδόθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει το International Literature Award από το National Endowment for the Arts, ενώ το «Βίλα Κομπρέ» ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2007).
Πολυταξιδεμένος κυριολεκτικά και μεταφορικά, δημοσίευσε και έξι ποιητικές συλλογές.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μέσα σε αυτά και για το παιδικό του μυθιστόρημα «Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος» που κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.
Δραστήριος και σε θεατρικούς μονόλογους, αλλά και σε κινηματογραφικά σενάρια, ενώ έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια, αποκομίζοντας μια αξιόλογη προίκα από διακρίσεις.
Δραστήριος και σε θεατρικούς μονόλογους, αλλά και σε κινηματογραφικά σενάρια, ενώ έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια, αποκομίζοντας μια αξιόλογη προίκα από διακρίσεις.
Γράφει με την αίσθηση του αλύτρωτου και ξεδιπλώνει το ύφος του με τρομερή αμεσότητα. Τα θέματά του βηματίζουν πάνω στις προσωπικές σχέσεις και το ύφος γραφής του κυμαίνεται σε ακραίες εναλλαγές.
Στο νέο του βιβλίο «Κυριακή» αναφέρεται στην Κυριακή των εκλογών της 4/10/2009 και εστιάζεται στη συνάντηση δύο διαφορετικών ανθρώπων, που τους ενώνει η απώλεια. Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα έχουν ξεδιπλώσει βαθιά υπαρξιακά ζητήματα, μέσα από μία άγρια ψυχολογική περιπέτεια.
Το θαυμάσιο σε αυτό το βιβλίο είναι η αποτύπωση της προφορικότητας ενός 19χρονου, του οποίου η φιλοσοφία διαφαίνεται στο στίχο «I’m saying nothing, but I’m saying nothing with feel» του αγαπημένου του συγκροτήματος Porcupine Tree, σε συνδυασμό με τη μεστή προσέγγιση ενός άλλου, μεσήλικα.
Πολλοί τον γνώρισαν από την εξομολόγησή του στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» πριν 2 μήνες περίπου, στην οποία αφηγήθηκε αφοπλιστικά την παρελθούσα εξάρτησή του από το αλκοόλ.
Η αστρολογική συνέχεια εδώ
http://www.astrology.gr/Celebrities/item/5165-Alexhs-Stamaths-%E2%80%93-O-syggrafeas-me-tis-polles-idiothtes
1 σχόλιο:
Ευχαριστω. Εδω στην μικρή γωνια μου, (ακόμα και εσεις με εγκαταλειψατε) δεν ειχε φτασει ακόμα η ανάσα του. Θα παρω το τελευταιο βιβλίο.. Με ενδιαφερει το θέμα.
Δημοσίευση σχολίου