Ο «Luis Bunuel» γεννήθηκε σαν χθες στις 22/2/1900 γύρω στις 12.00 το μεσημέρι στην Calanda της Ισπανίας.
Ενας ενθουσιώδης ερμηνευτής του υποθετικού λόγου και ξεχωριστός σκηνοθέτης στο είδος του, που ακροβατούσε ανάμεσα στη Γαλλική κομμούνα και στην Μεξικάνικη αναρχία.
Πολλά τα ταλέντα, οι κλίσεις, τα πανεπιστημιακά του διπλώματα, πολλές οι ασχολίες και οι μεγάλες του ικανότητες.
Ευφυής, αντισυμβατικός, εικονοπλάστης, ηδονικός, έδωσε γροθιά στο συντηρητισμό της τέχνης αλλά και της κοινωνικής δομής, απαξιώνοντας την αριστοκρατία και υποκλινόμενος σε αυτήν, μόνο όπου ο ίδιος την ανακάλυπτε, μέσα από την τέχνη.
Δημιουργεί την πρώτη του προσωπική κινηματογραφική απόπειρα με τον «Ανδαλουσιανό σκύλο», το 1929, μία ταινία μικρού μήκους, μόλις 17 λεπτών, μία υπερρεαλιστική βόμβα.
Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει και ο «Νταλί», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ οι Σουρεαλιστές το λάτρεψαν.
«Ο σουρεαλισμός βρίσκεται στην υπηρεσία της επανάστασης...» συνήθιζε να λέει.
Μερικές φορές, όταν οι ταινίες του γίνονταν αποδεκτές από τον κόσμο, θύμωνε.
"Εκανα κάτι λάθος" έλεγε».
Ακολούθησαν χρόνια δύσκολα, σαλπάροντας για Χόλλυγουντ χωρίς να γνωρίζει ούτε λέξη αγγλικά.
Προηγουμένως θα έχει ζητήσει από τον Γάλλο σουρεαλιστή «Αντρέ Μπρετόν» να του φτιάξει το αναλυτικό ωροσκόπιό του, κι εκείνος θα αποφανθεί ότι ο «Μπουνιουέλ» θα πεθάνει ή από λάθος φαρμακευτική αγωγή ή σε μια μακρινή θάλασσα.
Ανεπηρέαστος έφυγε, περνώντας από το Χόλλυγουντ μάλλον αδιάφορα, ώσπου εγκαταστάθηκε στο Μεξικό.20 ταινίες γυρίστηκαν, ως επί το πλείστον με περιορισμένα μέσα, χαμηλές αμοιβές, στην ισπανική γλώσσα και σε μικρό χρόνο γυρισμάτων, περίπου είκοσι ημερών.
Πολλές από τις ταινίες αυτές όμως θεωρούνται σήμερα κλασικές, ενώ η ταινία «Los Olvidados» του 1950, εισέπραξε πολύ θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ των Καννών όπου παρουσιάστηκε, ενώ αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς σκηνοθέτες.
Ο «Μπουνιουέλ», ωθούμενος από οικονομική ανάγκη, εργάστηκε συχνά σε θέματα που ο ίδιος δεν είχε επιλέξει, ωστόσο όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ουδέποτε σκηνοθέτησε μία σκηνή αντίθετη με τις πεποιθήσεις του και την αισθητική του.
Το 1961 ο Στρατηγός Φράνκο, θέλοντας να επιδείξει το ενδιαφέρον του για τη κουλτούρα της χώρας του, κάλεσε τον Μπουνιουέλ πίσω στην πατρίδα του. Εκείνος επέστρεψε και σε απάντηση έκανε την ταινία «Viridiana», η οποία απαγορεύτηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία της γιατί θεωρήθηκε βλάσφημη!
Παρόλ’ αυτά η ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα.
Η σταδιοδρομία του απογειώθηκε στη Γαλλία όπου πήγε το 1925 για να δημιουργήσει τα απανθίσματά του την «Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας» και «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» με την οποία και τέλειωσε την κινηματογραφική του καριέρα.
Παντρεύτηκε την πολλά χρόνια αγαπημένη του «Ζαν Ρουκάρ» και απέκτησαν 2 γιους που όλοι μαζί τον ακολουθούσαν κάθε φορά που ενθουσιασμένος τους ανακοίνωνε τα σχέδιά του.
Αθεος ως το τέλος με έναν θετικό αναρχισμό να τον περιβάλλει σε κάθε κίνηση, ολοκλήρωσε την αυτοβιογραφία του, και πέθανε το 1983 ξαναγυρνώντας στο Μεξικό, από κίρρωση του ήπατος."Το να πεθάνω και να εξαφανισθώ μου φαίνεται τέλειο.Aντίθετα, η πιθανότητα να παραμείνω αιώνιος μου προκαλεί τρόμο και ειλικρινά, παρά τον τρόμο που μου προκαλεί ο τύπος, θα μου άρεσε μετά το θάνατο μου να σηκώνομαι κάθε δέκα χρόνια από το τάφο μου και να αγοράζω μερικές εφημερίδες!"
Ιχθείς με ωροσκόπο Δίδυμο και Σελήνη στον Τοξότη μια σύνθεση που απογειώνει τη ζωή και την προσωπικότητά του.
Με τον Ποσειδώνα στον ωροσκόπο η τέχνη κέρδισε τον πρώτο ρόλο.
O Ουρανός σε σύνοδο με Δία και Βόρειο Δεσμό στον 6ο οίκο, τον έκανε να την υπηρετήσει με μεγάλο εργασιακό σθένος, πολύ ασυμβίβαστο τρόπο και μπόλικη εκκεντρικότητα, χαρίζοντάς του καταξίωση στο χώρο του.
Η Σελήνη κυβερνήτης του 2ου οίκου κι αυτή στον 6ο οίκο σε σύνοδο με Δία και η σύνοδος αυτή σε τρίγωνο με την Αφροδίτη(κυβερνήτη του 5ου οίκου (έρωτας, δημιουργία) συνέβαλε στις υλικές αλλά και στις συναισθηματικές του απολαβές.
Περιπλανήθηκε διαρκώς μέσα στα μονοπάτια της σουρεαλιστικής του ευφορίας, με τον Αρη στον Υδροχόο στον 9ο οίκο κοντά στο μεσουράνημα, σε τρίγωνο με Ποσειδώνα στον ωροσκόπο.
Μια πολύ σημαντική αντίθεση είναι αυτή του Πλούτωνα από τον 12ο οίκο με Δία και Ουρανό από τον 6ο,οίκο, όπου ο Πλούτωνας είναι και κυβερνήτης του 6ου οίκου!Ετσι εναντιώνονταν εύκολα σε κάθε καθεστωτική επιβολή σε οποιοδήποτε επίπεδο, χωρίς να υπάρχει ποτέ, κανένας καθησυχασμός.
Ο Δίας στον Τοξότη σχετίζεται άμεσα με το συκώτι και κατά την άποψη του «Carter» και ο Ποσειδώνας, που βρίσκεται στον 12ο οίκο.
Λογικό άλλωστε, αφού αυτός ο πλανήτης σχετίζεται με το αλκοόλ και τις ουσίες, που επιβαρύνουν το συκώτι και στις οποίες ο Bunuel είχε ιδιαίτερη έφεση.
Οι ισχυρές όψεις του Δία με τους φωτοδότες (Ηλιο – Σελήνη) αλλά και το τετράγωνό του με τον Ερμή, κυβερνήτη του ωροσκόπου, τον οδήγησαν στην κίρρωση του ήπατος από την οποία πέθανε.
Ο Ερμής στους Ιχθείς σε ΤΑΥ τετράγωνο με Δία, Πλούτωνα και Ουρανό, δεν θα μπορούσε να αντέξει τα στεγανά γι αυτό και επέδειξε ολοκληρωτική απαξίωση προς αυτά, με έναν καυστικό και παράλληλα ιδιόρρυθμο τρόπο.
Το ακριβέστατο εξάγωνο Ηλιου – Κρόνου τον δόμησε και τον εξόπλισε, ενώ το τετράγωνο του Κρόνου στον 7ο οίκο με την Αφροδίτη στον 11ο οίκο, έφερε οικονομική αστάθεια και ρήξεις με αγαπημένους συνοδοιπόρους. (Νταλί).
Παράλληλα όμως, το τρίγωνο της Αφροδίτης με Δία και Ουρανό έδωσε την αγάπη του για το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό, το ανείπωτο, το φαινομενικά ακατέργαστο, οδηγώντας σε άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις, μέσα από τις ταινίες του, ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Με τέτοιο ωροσκόπιο, ο άνθρωπος αυτός, απήχε εκπληκτικά από την κοινή λογική και από εκείνο που για τους περισσότερους γίνεται αποδεκτό।Δεν υπήρχε τρόπος αποδοχής για τον «Μπουνιουέλ», παρά μόνο η σουρεαλιστική αποτύπωση των διαρκών αμφισβητήσεών του.
Κατερίνα Σαλωνίκη
18 σχόλια:
δλδ η μονη διαφορα μας ειναι στη σεληνη;χαχαχαχα!
δεν τον πηγα ποτε σα σκηνοθετη...μονο ο σκυλος του με ενθουσιασε.τα υπολοιπα τα θεωρουσα και τα θεωρω πολυ...δηθεν.
για να μη λετε οτι μονο για υδροχοους λεω,ΧΑΧΑΧΑΧΑ!
ΥΠΕΡΟΧΟΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Μπονιουέλ!
(όλα τα άστρα μαζί του)
Καλημέρα συμμορίτες , καλή εβδομάδα.
:-)
Καλημέρα συμμορίτες!
Μάλιστα!
Μας μάθατε και για τον Μπουνιούελ!
Τι άλλο θα μας μάθετε, απορώ!!!
:-))
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.
ΕΥΑ,
Οχι και δήθεν καλή μας. Σουρεαλιστικά ναι, μυστήρια ναι, άντε και ενίοτε ψυχοβγαλτικά, αλλά δήθεν??
Πολύ Υδροχοίζεις μας φαίνεται χα,χα,χα!!
ΒΑΣΣΙΑ,
Καλημέρα και σε σένα και περαστικά.
KIKOP80,
Καλώς εμφανίστηκες πάλι.
Αν δεν έχεις δει ταινίες του, δες όποια να'ναι.
Τέλειος.
Καλησπέρα Αστρο-συμμορίτες!
Τον Bunuel,μόνο ακουστά τον γνώριζα.Δεν έχω παρακολουθήσει έργα του!
Να'στε καλά για μια ακόμα ολοκληρωμένη πληροφόρηση!!!
:)
Ανεπανάληπτος...Τόσο απλά..
καλημερα ..
δεν τον ξερω να πω την αληθεια οποτε...
Και'γω δεν έχω ιδέα αλλά κάθε φορά ρουφάω την αστρολογική ανάλυση που βάζετε!!
Καλή βράδυ με φιλιά θαλασσινά!
monadikos!!!!!! iperoxi i anartisi sas!! filiaaaa polla! :)
Εύγε σας και πάλι!!!!!!!!
Τον λατρεύω...
Δες εδώ.
Καλό ξημέρωμα..
http://madamedelaluna.blogspot.com/2008/07/blog-post.html
Παραδοσιακά, γιατί αλλιώς δεν το βγάζει..
Καλησπερα συμμοριτες,
σας εχω συγχαρει για πολλα post και πολλες αναφορες σε σημαντικες προσωπικοτητες, αλλα εδω θα κανω ενα βημα ακομη και θα υποκλιθω με σεβασμο!
Ο Bunuel τυγχανει να ανηκει στους πολυ αγαπημενους μου σκηνοθετες -εχω παρακολουθησει ολες τις ταινιες του πλην καποιες μικρου μηκους!-, υπηρξε αναμεσα στους πρωτους μεγαλους δημιουργους που γνωρισα στο ξεκινημα των "σοβαρων" κινηματογραφικων θεασεων μου!
Δεν σας κρυβω οτι τον "Ανδαλουσιανο Σκυλο" τον εχω δει παρα πολλες φορες και καθε φορα με εντυπωσιαζει στον ιδιο μεγιστο βαθμο!
Ταινια - οροσημο του σουρεαλισμου απο τον σπουδαιοτερο εκφραστη του ειδους.
Και φυσικα η πλουσια πορεια του, τα αριστουργηματα που μας χαρισε, το γεγονος οτι καθε του ταινια ξεσηκωνε θυελλα αντιδρασεων στους κολπους της εκκλησιας αλλα και σε εκεινους της αριστοκρατιας (ξεσκιζε και τους δυο "θεσμους"!), τον κατατασσουν αναμεσα στους δασκαλους της 7ης τεχνης!
@ Ευα,
δηθεν;;;
Οχι δα!!
Και απορω μαλιστα αφου οπως λες ενθουσιαστηκες με τον "Σκυλο". Και δεν ενθουσιαστηκες, ας πουμε, με τον σκληρο ρεαλισμο του "Los Olvidados", η την αιρετικη "Viridiana", η τον εκπληκτικο "Εξολοθρευτη Αγγελο", κλπ.;
Το οτι προσωπικα "δεν τον πηγαινες" οκ, δεκτο και σεβαστο, σε καμια περιπτωση ομως οτι ηταν "δηθεν"!!!
Φιλικα,
Mike.
@ Madame de la Luna,
ακολουθησα το link της ωραιας σου αφιερωσης, το ειχα διαβασει, οντως υπεροχο!
Καλο βραδυ σε ολους.
Όλα τα άστρα μαζί για μια καλημέρα!
ΜΠΟΙΟΚΟΤΑΖ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ
Καλησπερόν! Τον κύριο δεν τον ξέρω, σχωρνάτε με! :P
τελικα οι πιο πολλοι ιχθεις ειναι εξωφθαλμοι!
Δημοσίευση σχολίου