Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

John Lennon - Ο μουσικός οραματιστής της παγκόσμιας Ειρήνης

Σαν σήμερα 9/10/1949 στις 6.30 το απόγευμα στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, γεννήθηκε ο ανατρεπτικός άνθρωπος, κομβικός μουσικός, και μέλος των μεγαλειωδών «Beatles», «John Lennon».
Μουσικός, ακτιβιστής, με έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η μουσική του επηρέασε τον κόσμο και τα τραγούδια του μαζί με τα άλλα των Βeatles, αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού, που ονομάστηκε «Beatlemania»Η ζωή του ξετυλίγεται σαν ταινία με απίστευτες διαστάσεις και πλοκή.


Σπουδάζοντας Καλές Τέχνες γνωρίζεται με την πρώτη του γυναίκα «Σύνθια Πάουελ» μένει έγκυος στον γιό του «Τζούλιαν» και την παντρεύεται στις 23/8/1962.
Ένα μήνα μετά το γάμο του, ηχογράφησε με τους Beatles τον πρώτο τους δίσκο, «Love Me Do», ο οποίος κατέκτησε την 17η θέση στη Μεγάλη Βρετανία, μία σημαντική επιτυχία για ένα άγνωστο μέχρι τότε συγκρότημα της επαρχίας.
Εκτοτε η επιτυχία και η αναγνώριση για τους Beatles αλλά και τον ίδιο, ήταν παροιμιώδης.

Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας του, η οποία παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο ενός μεθυσμένου αστυνομικού, έξω από το σπίτι της αδελφής της, γεγονός που επηρέασε βαθιά τον Λένον.
Το LSD μπήκε στη ζωή του πειραματιζόμενος μέσα από αυτό στις συνθέσεις του με αποκορύφωμα το δίσκο «Sergeant Pepper's Lonely Heart Club Band» το 1967.
Η προσωρινή απομάκρυνσή του από τα ναρκωτικά συνδυάστηκε με τη γνωριμία του με τον Ινδό «Μαχαρίσι Μάχες Γιόγκι» και τον υπερβατικό διαλογισμό.
Πουθενά όμως δεν γαλήνευε η εσωτερική του ένταση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, συνδέθηκε με την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα «Γιόκο Ονο».Χαρακτήρισε τη σχέση τους ως «μία σχέση δασκάλου και μαθητή», με τον ίδιο στη θέση του μαθητή, πυροδοτώντας αρνητικές κριτικές.
Η «Γιόκο Όνο» επηρέασε σημαντικά και καθοριστικά τη ζωή του, αποτελώντας μαζί αχώριστο δίδυμο, τόσο σε ότι αφορά τη σχέση του με το χώρο της μοντέρνας τέχνης, όσο και με κοινωνικά προβλήματα τα οποία η ίδια σχολίαζε μέσα από τα έργα της, όπως η θέση της γυναίκας, ο φυλετικός διαχωρισμός ή ο πόλεμος του Βιετνάμ.
Παντρεύτηκαν στις 20/3/1969 περνώντας το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στο Αμστερνταμ.
Συμμετείχαν σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, δίνοντας επίσης μία φιλανθρωπική συναυλία στα πλαίσια της εκστρατείας «War Is Over» της UNICEF. Δραστηριοποιήθηκαν πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών διαδηλώσεων.

Το φθινόπωρο του 1969, ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο «Abbey Road».
Η διάλυση ήρθε και ο Λένον την αιτιολόγησε αναφερόμενος κριτικά στον ηγετικό ρόλο που επεδίωξε να αναλάβει ο «Μακάρτνεϋ» μετά το θάνατο του μάνατζερ των Beatles, «Μπράιαν Έπσταιν», αλλά και στην αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη απέναντι στη Γιόκο Όνο.
Μετά τη διάλυση, δημιούργησε τα κορυφαία «Imagine» και «Give Peace a chance».

Το βράδυ της 8/12/1980 δολοφονήθηκε από τον οπαδό του «Marc Chapman» έξω από το σπίτι του, στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης ενώ η «Γιόκο Ονο» ζήτησε προσωπικά την απόρριψη του αιτήματος του Τσάπμαν για αποφυλάκιση, δηλώνοντας πως «υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που τον απεχθάνονται που είναι ασφαλέστερο γι αυτόν να παραμείνει στη φυλακή».


Ο Λένον ήταν μια μυστήρια παρουσία που ποθούσε την ανατροπή και διοχέτευε τη μαχητικότητά του στο τραγούδι συνήθως ως πολιτικό μήνυμα.
Ζυγός με ωροσκόπο Κριό και Σελήνη στον Υδροχόο, ένας συνδυασμός στον οποίο η ευασθητοποίηση μάχεται για το όραμα.
Το πρώτο που διακρίνει κανείς στο εντυπωσιακό του ωροσκόπιο είναι οι πολύ μεγάλης έκτασης οίκοι 6ος – 12ος και ο τονισμένος 6ος οίκος με σύνοδο του Ηλιου με το Νότιο Δεσμό όπου ο Ηλιος κυβερνά τον 6ο οίκο, σηματοδοτώντας το μοιραίο φορτίο που κουβαλούσε και έψαχνε να βρει.
Η σύνοδος Αρη – Ποσειδώνα επίσης στον 6ο οίκο με τον Αρη να κυβερνά τον ωροσκόπο και ο Ποσειδώνας να συγκυβερνά τον 12ο οίκο, φωτογραφίζει τον τρόπο θανάτου του, ο οποίος βασίστηκε σε μια θολή και ανεξήγητη δολοφονική πράξη.

Ομως αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό, αν ο Λένον δεν είχε στο ωροσκόπιό του ένα Μεγάλο Σταυρό μεταξύ Σελήνης – Πλούτωνα (αντίθεση) – Ερμή και Κρόνου (αντίθεση), με τον Ερμή στον Σκορπιό να συγκυβερνά τον ήδη τονισμένο και βεβαρυμένο 6ο οίκο.
Αρα υπήρχε ένα υπόγειο παιχνίδι που παίζονταν στον άξονα 6ου – 12ου και είχε απόλυτη σχέση με το βαρύ φορτίο που κουβαλούσε, στο οποίο εμπλέκεται και ο θάνατος της μητέρας του, αφού η Σελήνη κυβερνά τον 4ο οίκο, αλλά και ο Κρόνος κυβερνήτης του 11ο οίκου που οικοθετείται η Σελήνη, αλλά και κυβερνήτης του μεσουρανήματος!!!
Ενας πραγματικά συγκλονιστικός πλανητικός σχηματισμός, στον οποίο εμπλέκεται και ο Δίας που προσέθετε ξεροκεφαλιά στην ιδιοσυγκρασία του και μια τάση να απαξιώνει τα σημάδια και τις προειδοποιήσεις.

Οσο για την καλλιτεχνική πορεία του που διανθίστηκε από τις πολιτικές και κοινωνικές του ανησυχίες, ο Αρης βλέπουμε να σχηματίζει εξάγωνο με τον Πλούτωνα και τρίγωνο με τη Σελήνη και τον Ουρανό, ενώ ο Ουρανός κυβερνά κι αυτός τον 12ο οίκο.
Η Σελήνη στον Υδροχόο στον 11ο οίκο, επαναστατική και ασυγκράτητη κυβερνώντας και τον 5ο οίκο, έδωσε πνοή με τους σχηματισμούς αυτούς, στο όραμα και στην εσωτερική του επιθυμία.


Αλλωστε υπάρχει και η αντίθεση Ηλιου - Ωροσκόπου που παρατηρείται να παίζει ρόλο σε ωροσκόπια ανθρώπων που για κάποιο λόγο αφήνουν ιστορία.


Η έντονη παρουσία που θα μείνει στις σελίδες της ιστορίας σαν ένας άνθρωπος που κορυφώσε τις ανησυχίες και τις εκπληκτικές του συνθέσεις με τον ιδεολογικό του παροξυσμό.

Κατερίνα Σαλωνίκη

11 σχόλια:

next_day είπε...

Μπράβο για την αναρτηση!
Αξίζουν αυτές οι αναφορές!

kikop80 είπε...

Και ακόμα και σήμερα η σκέψη του επηρεάζει εκατομμύρια νέους στον κόσμο!
Rest in peace!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηταν ούτε μουσικός ούτε τραγουδιστής , χαρισματικός οραματιστής ήταν , μουσική διάνοια ίσως, ισως πάλι ενας Αινστάϊν του νού,της υπέρβασης.Οτι και να ήταν πάντως κατάφερε να μείνει αθάνατος.
Σας ευχαριστώ πολύ για αυτά που έμαθα απο σάς για αυτόν.
Τελικά δεν εχω απορία να μάθω ποιοί είστε αλλά "τί είστε".
Σίγουρα κάτι πολύ όμορφο κρύβεται πίσω απο το "αστροσυμμορίτες".

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Next day και Kikop80,
Είναι πολύ μαγικός ο Λένον όντως.

Θαλασσοκράτορα,

Είναι πολύ ωραία τα λόγια σου και σε ευχαριστούμε από καρδιάς.
Ολα ξεδιπλώνονται και ωριμάζουν πάντα όταν έρθει η ώρα.
Αυτό είναι συμπαντικός νόμος.
Να΄σαι καλά.

CHI είπε...

Τον έχουν κατηγορήσει για εγωπαθή και βωμολόχο, αλλά είναι αυτός που φρόντιζε να ξεχωρίζει τα κομμάτια του Πωλ Μακ Κάρντνει από τα δικά του συγχαίροντάς τον συχνά για τη μουσική του.
Ο ένας έραβε και ο άλλος συμπλήρωνε και το αντίθετο, ήταν ένα τρομερό σχήμα και ο καθένας τους ξεχωριστός γι αυτό και πέτυχαν.
Προσωπικά που άρεσε ο Χάρισσον, μεγάλο ταλέντο κι αυτός.
Τα φιλιά μου και ελπίζω να σας δω σύντομα.

Skouliki είπε...

καλησπερα παιδια!
ενας μουσικος απλος ηταν
που απλα ειχε την τυχη και το χαρισμα να ελκυει ανθρωπους

Morgana (Ευρυνόμη) είπε...

Πολύ καλό!
Για κάποιο λόγο μου έμεινε περισσότερο η αντίθεση ηλίου με ωροσκόπο...

logia είπε...

... Εγώ ρε παιδιά δεν ξέρω....
κάτι με απωθούσε πάντα σ΄αυτόν τον άνθρωπο...
παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ οτι ήταν χαρισματικός και εύστροφος...

Η ανάρτηση πολύ κατατοπιστική
συγχαρητήρια

την καλησπέρα μου

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Skoulikidion,

Ετσι όπως το θέτεις δεν έχεις άδικο.

Morgana,

΄Καλώς ήρθες ξανά.

Logia,

Ευχαριστούμε πολύ. Την Καληνύχτα μας.

zoyzoy είπε...

Κανείς δεν αμφισβητεί την μεγαλειώδη μουσική παρακαταθήκη που άφησε!
Καθώς και το όραμά του για παγκόσμια ειρήνη.Η ανάλυση του άψογη αφορμή για μελέτη δίνεται συνέχεια με τέτοιες παρουσιάσεις!!

Καλό ΣΒΚ με φιλιά θαλασσινά!!

tzonakos είπε...

Τεράστιος !
Μόνο αυτο, τίποτα άλλο.

* Η Γιόκο Ονο νομίζω δεν ειναι γιαπωνέζα αλλα βιετναμέζα κατι τέτοιο ;