Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ντροπή μας για το κέντρο της Αθήνας!


Κι εκεί που εστιαζόμαστε για τις ευρωεκλογές για να στείλουμε εκπροσώπους μας στο ευρωκοινοβούλιο, κοπτόμενοι για την ανέλιξη του πολιτισμού και την πρόοδο της χώρας μας, έρχεται ένα απλό καθημερινό και συνηθισμένο γεγονός να ανατρέψει το χαζοχαρούμενο σκηνικό.

Ξέρατε ότι το παλιό Εφετείο στην Οδό Σωκράτους στο Κέντρο της Αθήνας, δηλαδή το κουφάρι αυτού, στεγάζει 600 λαθρομετανάστες?
Δεν έχουν ούτε 3 euro (όπως αναφέρθηκε στον City Fm) να πληρώσουν στα γύρω ξενοδοχεία, εννοώντας τα λαικά υπνωτήρια της εποχής του «Zola».

Η δυσοσμία φτάνει στη μύτη από τη γωνία, διότι στο κτίριο που «ζουν» δεν υπάρχει νερό παρά μόνο μία βρύση απέξω, αλλά ούτε και αποχέτευση.
Το κτίριο έχει 8 ορόφους και σε έναν από αυτούς έχουν κάνει ένα δωμάτιο αποχέτευση.
Οταν φθάνουν στο απροχώρητο, ρίχνουν μερικούς κουβάδες με νερό.
Η υγειονομική τους φροντίδα γίνεται μόνο από τους «Γιατρούς του Κόσμου» που στεγάζονται λίγο πιο κάτω.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει στείλει 2 φορές συνεργείο καθαρισμού, παρατώντας τα στο ισόγειο (πώς να αντέξουν), ενώ από τον 2ο όροφο και πάνω δεν υπάρχει πρόσβαση γιατί είναι κλειδωμένα.
Η παρουσία αστυνομίας 2 μέρες τώρα, τους απομακρύνει, σπρώχνοντάς τους απλά να αναζητήσουν άλλη μία άθλια συνθήκη διαβίωσης στα ερειπωμένα κουφάρια των χτισμάτων της Αθήνας.

Αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Αυτό είναι το κέντρο της Αθήνας.
Οταν πίνουμε το ποτό μας αμέριμνοι και γελαστοί, απέξω ή παραδίπλα κάποιοι μαχαιρώνονται, άλλοι σέρνονται με τη σύριγγα στο χέρι και άλλοι προσπαθούν να εναποθέσουν το σώμα τους στο πάτωμα μαζί με άλλους 600, στην καλύτερη περίπτωση σε ένα σαραβαλιασμένο στρώμα.
Για να μη θυμηθούμε αυτούς στα φανάρια που χρειάζεσαι ηρεμιστικό, ούτε την Ευριπίδου μόλις νυχτώσει, ούτε την πλατεία Θεάτρου και γύρω.

Που είναι το κοπάδι των αρμόδιων υπουργών μαζί και του πολιτισμού, να περάσουν έξω από το κτίριο του παλιού Εφετείου?
Οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι κι αυτοί και πρέπει να ζήσουν σαν άνθρωποι και όχι σαν τετράποδα που καταπίνουν τη φόλα.

Και όλα αυτά σε ένα κέντρο, όπου κάποτε περνούσε ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας για να συμποσιαστούν!
Γιατί δεν έχουμε πια υπουργούς σαν την «Μελίνα» να βγάλουν τις αστείες γραβάτες τους, κάνοντάς τις πανιά για να φύγει η βρώμα από τα πατώματα.
Οχι καμία κομματική υπόνοια δεν αφήνουμε, αντίθετα μάλιστα.
Αλλά ο απολογισμός είναι αξιοθρήνητος και η κατάσταση απελπιστική.
Και η τιμωρία αφορά όλους μας!

11 σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερα!
κ μετα σου λεει κεντρο ευρωπαικης πρωτευουσας...

Astrocat είπε...

Laplace,

Ούτε το κέντρο στο Ετφου της Αιγύπτου που θεωρείται ένα από τα πιο φτωχά και άθλια μέρη του κόσμου δεν έχει τέτοια παρακμή!
Αλήθεια το λέω, έχω πάει.
Είναι τραγική η κατάσταση.

Laplace είπε...

Astrocat απιστευτο!δεν εχω παει κ δεν ξερω,αλλα για να το γραφεις,ετσι θα ειναι!!
κ μετα ασχολουμαστε με eurovision,με παυλιδηδες κλπ κ αν μας πει καποιος για το ποσο πισω ειμαστε σε ολους τους τομεις πεταμε ενα 'οταν εμεις διδασκαμε,εσεις ησασταν στα δεντρα' κ καθαριζουμε..

αυτοι ειμαστε..δυστυχως..

tzonakos είπε...

Πώς φαίνεται οτι το Κράτος ειναι γυμνό χωρίς κανένα σχεδιασμό και ανάξιο.
Ενα Κράτος που θέλει να καμαρώνουμε που εχουμε Μέγαρο Μουσικής... shit.

καψοραχη είπε...

και μετα οταν λεω οτι εφτασα στο μπουκαλι στο στουπι και στο σπιρτο μου λετε οτι ειμαι ακραια!!!
ντρεπομαι που τα κοιτω ολα αυτα απραγη,ντρεπομαι που το βραδυ κοιμαμαι σε καθαρα σεντονια ηρεμη,ντρεπομαι που αυτην την στιγμη τα γραφω αυτα σε ενα περιβαλλον πολιτισμενο και ζεστο,ντρεπομαι.....
επειδη λοιπον δεν εχω πολλες επιλογες ο δρομος και το μονοπατι στενευει και αυριο μπορει να ειμαστε και εμεις εκει και τα παιδια μας φτανω σε απογνωση...και μα το φιλοτιμο μας μεσα το πρωτο πραγμα που σκεφτομαι ειναι κατι....βιαιο!εναντια σ'αυτους που φτανουν τα πραγματα σε αυτο το χαλι!

YpNoS είπε...

Ευχης εργον αντι να φουσκωνουν οι κοιλιες, να εκαναν 3 απλα πραγματα ωστε η Αθηνα να γινει και παλι μια ομορφη πολυ..

1) Αναπαλαιωση - συντηρηση
2) ΧΡΩΜΑ ΧΡΩΜΑ ΧΡΩΜΑ
3) Πρασινη προσεγγιση (κηποι στις ταρατσες κτλ)

Μεχρι τοτε, να ειμαστε χαρουμενοι με τα αρχαια μας - και μονο αυτα.

Laplace είπε...

"Στρατόπεδο συγκέντρωσης" στον Ασπρόπυργο

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» χιλιάδων λαθρομεταναστών στήνει η Ελληνική Αστυνομία στον Ασπρόπυργο ενώ ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις- σκούπα στο κέντρο της Αθήνας.

Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, προκειμένου να παραχωρηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. μια έκταση 100 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, στην οποία παλιότερα στεγαζόταν στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ.

Η έκταση αρχικά είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να κατασκευαστούν «χώροι υποδοχής» για τοξικομανείς, αστέγους και γενικά για όσους θεωρήθηκε πως... χαλούσαν τότε την εικόνα της Αθήνας, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκταση υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου, μπορεί να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 2.000 ανθρώπους.

Τα έργα μετατροπής στα κτίρια της πρώην στρατιωτικής βάσης που είχαν αρχίσει την άνοιξη του 2004 διεκόπηκαν λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, εξαιτίας των αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία μιας τεράστιας αποθήκης ανθρώπων. Τα ημιτελή κτίρια, σε ορισμένα είχε τοποθετηθεί ακόμη και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, στη συνέχεια λεηλατήθηκαν και σήμερα απομένουν μόνο τα κουφάρια τους.

Πέντε χρόνια αργότερα η ιδέα επέστρεψε στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο αυτή τη φορά την «αποθήκευση» των λαθρομεταναστών. Ανώτεροι αξιωματικοί επισκέφθηκαν τρεις διαφορετικούς χώρους στο Λεκανοπέδιο, οι οποίοι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κρατητήρια χιλιάδων ανθρώπων. Στα ιταλικά... πρότυπα.

Από την εξέταση που έγινε αρχικά απορρίφθηκαν ένα παλιό εργοστάσιο στον Πειραιά και ένα παλιό στρατόπεδο στα όρια του Νομού Αττικής με τη Βοιωτία και προκρίθηκε η λύση του Ασπροπύργου. Όπως όμως επισημαίνουν κύκλοι της Αστυνομίας, «αν το πείραμα του Ασπροπύργου αποδειχθεί πετυχημένο, τότε ίσως προχωρήσουν και οι άλλες λύσεις». Πριν από οκτώ μήνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκαν το στρατόπεδο υποδοχής που έχουν δημιουργήσει οι ιταλικές αρχές στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να πάρουν σχέδια για την κατασκευή των εγχώριων χώρων συγκέντρωσης.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=104577&nt=108&lang=1

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Laplace,

Ευχαριστούμε πολύ για την παράθεση αυτή.
Δεν ξέρω τι είναι το σωστό, αφού η κατάστασή τους από μόνη της είναι τόσο άσχημα διαμορφωμένη.

zoyzoy είπε...

Αισχος!Τι άλλο να πει κανείς.
Άκουσα ξεκίνησε συσσίτιο καθημερινό ο Αρχιεπίσκοπος για 1200 άστεγους και άπορους,Χαμός στις ουρές αλλά και τι να σου κάνει ένα πιάτο φαγητό.
Σκληρό αυτό που θα πω αλλά με συσσίτιο δεν εξιλεώνεται η εικόνα της εκκλησίας όπως έχει αμαυρώσει το τελευταίο καιρό.
Θέλει δραστικότερα μέτρα!!

John Bardopoulos είπε...

Το κτίριο έχει 8 ορόφους και σε έναν από αυτούς έχουν κάνει ένα δωμάτιο αποχέτευση.
Οταν φθάνουν στο απροχώρητο, ρίχνουν μερικούς κουβάδες με νερό.
Λαθος, πληθωρα δωματιων σε καθε οροφο ειναι "η τουαλετα".

και οι κουβαδες με το νερο, ειναι σκετη φαντασια, εγω δεν ειδα κανεναν κουβα και στους οκτω οροφους ουτε στην ταρατσα!
πηγα λογω δουλειας μια μερα πριν το ανακαλυψουν ολοι, οταν το ανακαλυψαν, ολοι, ειχε δημοσευτει, πια, στην καθημερινη!

με φωτογραφιες δικες μου!

John Bardopoulos είπε...

το link της εφημεριδας, εντυπη μορφη, με αναφορα στην 1η σελιδα και ολο το θεμα στην 7η σελιδα


http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/2009/29-04-2009.pdf