Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Paul Krugman – Ο οικονομικοπολιτικός διανοητής στην Ελλάδα, για την οικονομική κρίση.


Ο «Paul Krugman» γεννήθηκε στις 28/2/1953 στο Long Island της Νέας Υόρκης.
Είναι καθηγητής οικονομικών και διεθνών σχέσεων στο Πρίνστον, διδάσκει στην London School of Economics (Centenary Professor) και ίσως, είναι πολύ πιο γνωστός ως αρθρογράφος των Τάϊμς της Νέας Υόρκης.

Έχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο σημαντικός πολιτικός αρθρογράφος στην Αμερική» από το Washington Monthly ενώ οι Τάϊμς της Ασίας τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «Μικ Τζάγκερ της οικονομικής και πολιτικής διανόησης».
Τον Δεκέμβριο του 2008 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2008 για την πρωτοποριακή εργασία του στο διεθνές εμπόριο.


Ο Κρούγκμαν έχει γράψει 23 βιβλία και πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα, τα περισσότερα με θέμα το διεθνές εμπόριο και τα χρηματοικονομικά. Προτού αρχίσει να διδάσκει από το Πρίνστον, δίδαξε στο MIT, στο Γέϊλ και στο Στάνφορντ και συμμετείχε ως οικονομολόγος διεθνών υποθέσεων στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (President’s Council of Economic Advisers) του Ρόναλντ Ρήγκαν.
Παρότι ο ίδιος ανέκαθεν θεωρούσε και θεωρεί τον εαυτό του «σοσιαλδημοκράτη», υπήρξε σύμβουλος συντηρητικού προέδρου.

Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας δίνοντας συνέντευξη στο Public στην Πλατεία Συντάγματος γύρω από τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομική κρίσης".
Μια κρίση που η Ευρώπη ακόμα βλέπει χαλαρά, εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας για τους γνωστούς λόγους της βιομηχανίας τους.

Η κρίση υπάρχει και είναι πανίσχυρη, μπροστά στα διανοητικά φτιασίδια ορισμένων, πως είναι φτιαχτή και σκόπιμη.
Ακόμα και έτσι να είναι και να πρέπει να γίνει ανακατανομή πλούτου και πολιτικής στρατηγικής, η κρίση αυτή έχει μπει στα σπίτια μας και στις ζωές μας και αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι η πιθανή σκοπιμότητα της προέλευσής της, αλλά ο τρόπος που θα σταθούμε απέναντί της.

Κρίση δεν υπάρχει μόνο για τα «golden boys» και «girls» και μόνο για όσους εργάζονται εις βάρος των άλλων, τα λεγόμενα δηλαδή «λαμόγια».

Η συνέντευξη του Krugman είναι άκρως ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να την ακούσουμε.
Αλλωστε ο Krugman διαθέτει ένα τρίγωνο Ηλιου – Ουρανού με Ουρανό σε ξάγωνο με Δία και έναν Πλούτωνα σε τετράγωνο με Δία - όψη σχετικότατη με χρηματοοικονομικά - σε τρίγωνο με Αφροδίτη, σε τρίγωνο με Αρη και σε εξάγωνο με Ποσειδώνα που δείχνει να κατέχει άψογα το θέμα που ασχολείται.
simmoria.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο βρε αστροσυμμορια για το αρθρο.Αυτο θα πει να βρισκεστε παντου και να ενημερωνεστε για ολα.Αξιοι.

Ανώνυμος είπε...

Η οικονομική κρίση είναι ένα γεγονός που λύνεται και καταπολεμάται.
Τρόποι υπάρχουν, αναζητούνται ικανοί εκτελεστές.