Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Woody Allen - Ο ανεξάντλητος δημιουργός


O Woody Allen γεννήθηκε σαν σήμερα στις 1/12/1935 στο Μπρούκλιν στις 10.55 το βράδυ.
Το πραγματικό του όνομα είναι Allen Stewart Königsberg.
Εβραίος διανοούμενος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, και μουσικός.
Το έργο του είναι διαρκές και ασταμάτητο με τη συνοδεία του εγκεφαλικού και εκφραστικού του ύφους, που τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών της σύγχρονης εποχής.
Η αναγνώρισή του στην Ευρώπη παρά στην Αμερική είναι κάτι που τον πικραίνει ακόμη. Νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση χιούμορ.
Θεωρείτο διάνοια -για αυτό και πήδηξε μία τάξη- και ήταν παράλληλα δημοφιλέστατος, βασικό στέλεχος στις ομάδες μπέιζμπολ, αλλά και μπάσκετ, παρά το χαμηλό του ανάστημα, που δεν υπερέβη τελικά το 1,65.
Στα δεκαοκτώ του αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο λόγω αδιαφορίας, στα δεκαεννιά παντρεύτηκε μια δεκαεξάχρονη.
Ο Γούντι Αλλεν διάλεξε το ψευδώνυμό του από θαυμασμό προς τον τζαζίστα "Γούντι Χέρμαν" και το σαξόφωνο παραμένει μια από τις λατρείες του.

Ατακαδόρος με ιδιαίτερο χιούμορ, είχε πει με το γνωστό πικάντικο ύφος:

"Το σεξ είναι βρόμικο μόνο αν γίνεται σωστά"(Sex is only dirty if it's done right).
Οι τανίες του όπως οι Μπανάνες, Μανχάταν, Τα πάντα γύρω από το σεξ, Ο νευρικός εραστής, Ο υπναράς, Ο ειρηνοποιός, έχουν φανατικό κοινό και είναι χαρακτηρισμένες από το μοναδικό και ιδιαίτερο στυλ του.
Επιμένει να ερωτεύεται -πλατωνικά ή μη- περίβλεπτες καλλονές, με μια πολυσυζητημένη ερωτική και προσωπική ζωή που τις πρώτες θέσεις κρατούν οι Νταϊάν Κίτον και η Μία Φάροου, που υπήρξαν δύο από τις γυναίκες με σημαντικούς ρόλους στη ζωή και στις ταινίες του..
Στα εβδομήντα τρία του χρόνια και με πέντε βραβεία Οσκαρ στο ενεργητικό του, ο Γούντι Αλεν προσδοκά ακόμα να γυρίσει τη μεγάλη ταινία "το Μανχάταν”και συνεχίζει να παίζει κλαρινέτο με τη «New Orleans Jazz Band».
Εχει διχάσει την κοινή γνώμη πολλές φορές και με τις προσωπικές αλλά και με τις επαγγελματικές του αστραπές, αλλά το σίγουρο είναι πως ο Γούντι Αλλεν είναι μια μορφή ενδιαφέρουσα και πολύχρωμη.

Τοξότης με ωροσκόπο Παρθένο και Σελήνη στον Υδροχόο, ένας συνδυασμός εγκεφαλικός, πρακτικός και απελευθερωμένος.
Με σύνοδο Ηλιου – Ερμή – Δία στον Τοξότη στον 4ο οίκο και Ουρανό στον 9ο οίκο, από μικρός ήταν οξυδερκής, πανέξυπνος, πρωτότυπος στη σκέψη, αφοπλιστικός και ευθύς με την σιωπηλή υπόσχεση της ζωής, να γίνει διάσημος
Η Αφροδίτη στο Ζυγό σε τρίγωνο με τη Σελήνη από τον Υδροχόο του έβαλαν το σαξόφωνο στο χέρι, ενώ ο Κρόνος στον 7ο οίκο,.έφερε τους χωρισμούς και την ταλαιπωρία στις σχέσεις του.
Ο Ποσειδώνας γωνιακός στον πρώτο οίκο, έδινε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να εκφραστεί μέσα από την τέχνη, αφήνοντας να φανεί και μια ευαισθησία περισσότερο διανοητική παρά πνευματική, ενώ ο Αρης στον Αιγόκερω σε αντίθεση με τον Πλούτωνα στον άξονα 5ου – 110ου σηματοδοτεί εκείνη την πλευρά των ενδιαφερόντων του, με τα οποία ο κοινωνικός του περίγυρος σοκάρονταν, με την αμεσότητα της έκφρασής του.

simmoria.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον έναν μετά τον άλλον στις παρουσιάσεις.
Ωραία να τους ξαναβλέπεις συγκεντρωμένους και να φρεσκάρεις τη μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

Τον λατρευω. Εχει πει το εξης θεικο
"οσο καλα και να ζησεις, η ζωη τελειωνει τραγικα: πεθαινεις!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ταξιδευε ποτε- σπάνια άφηνε τη ΝΥ - εκτός ίσως απο τα τελευταία χρόνια που πέρασε μια περίοδο αγάπης για το Λονδίνο - μάλλον σπάνιο για Τοξότη και με τέτοια σύνοδο...