Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

ΘΕΟΣΟΦΙΑ - Ο oγκόλιθος της εσωτερικής αναζήτησης (4).


(Συνέχεια)...

Charles Webster Leadbeater

Ο Leadbeater γεννήθηκε στις 16/2/1854.
Eγινε μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας το 1883.
Αντίθετα με την Annie Besant λέγεται πως δεν έτυχε θερμής υποδοχής εκ μέρους της Ε.Π.Μ. ούτε και έγινε δεκτός στην Εσώτερη Ομάδα.
Μία άλλη εκδοχή λέει πως συνάντησε την Blavatsky το 1884 η οποία διέκρινε την ανεπτυγμένη του διόραση, χωρίς βέβαια το ένα να αναιρεί το άλλο.
Σπούδασε θεολογία και άσκησε το ιερατικό καθήκον.
Το 1833 παραιτήθηκε από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα για να ασχοληθεί με το Θεοσοφικό έργο.
Δεν παραιτήθηκε όμως ποτέ από την Τεκτονική του ιδιότητα, η οποία του προκάλεσε και κάποιες διαμάχες με τη Θεοσοφική εταιρία.
Γύρω από το όνομά του υπήρξαν πολλές αμφισβητήσεις, όπως η αποκάλυψη ότι η ειλικρίνειά του ήταν αμφισβητήσιμη διότι οι δηλώσεις του για την ηλικία του, την οικογένειά του στη Νότιο Αμερική και ο υπαινιγμός του ότι είχε φοιτήσει στην Οξφόρδη αποδείχτηκαν αργότερα ψευδείς.
Ο ίδιος ισχυρίζονταν πως είχε στενή και διαρκή σχέση όχι μόνο με έναν αλλά με πολλούς Διδασκάλους, ακόμα και με τους υψηλά ιστάμενους στην Ιεραρχία, από τους οποίους ισχυριζόταν ότι είχε εκπαιδευτεί κατά περιόδους σε θέματα όπως η αγωγή του Κρισναμούρτι.

Ο Leadbeater ανακάλυψε τον μικρό Κισναμούρτι και τον αδερφό του σε μια παραλία της Ινδίας και διακρίνοντας το συμπαγές της αύρας του, τον υιοθέτησε και μαζί με την Besant τον εκπαίδευσαν ως μελλοντικό φορέα του Μαιτρέγια (Νέος Μεσσίας).
Τα κενά για τις αντιμαχίες στη Θεοσοφική εταιρία είναι ως γνωστόν πολλά, γι αυτό και κάθε άνθρωπος κρίνεται από το έργο του.
Εγραψε πολλά βιβλία και κάποια σε συνεργασία με τη Besant, με γνωστότερο τον
« Αστρικό κόσμο».
Ταξίδεψε πάρα πολύ, αφήνοντας πίσω του μεγάλο έργο.
Το 1885 ξεκίνησε με τον Olcott για τη σημερινή Sri Lanka ιδρύοντας μία σχολή που σήμερα παρακολουθούν 6.000 μαθητές σε ένα κτίριο που ονομάζεται "Leadbeater΄s honor".

Ο Leadbeater μπορεί να ήταν μια αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία, αλλά και μόνο η ανακάλυψη και η εκπαίδευση του Κρισναμούρτι ανεξαρτήτως κινήτρων, του προσδίδει μία ιδιαίτερη εσωτεριστική αξία.

(Συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: