Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Fyodor Mikhailovich Dostoevsky - Σαν σήμερα

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 11/11/1821 στις 9.47 το πρωί στην Μόσχα.
Κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που άφησε τον στρατό για να της αφοσιωθεί. Μελέτησε την κοινωνία και τον κόσμο όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη.

Θέμα των έργων του, η ίδια η ζωή. Είδε από κοντά τις υποβαθμισμένες συνοικίες, γνώρισε τη φτώχεια, τον πόνο, την εξαθλίωση των ταπεινών ανθρώπων και στη συνέχεια μετέφερε τις εικόνες αυτές στα μυθιστορήματα του.
Ασχολήθηκε με τον άνθρωπο και την κοινωνία και υπήρξε αγωνιστής και επαναστάτης. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών με τεράστια προσφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Εναντιώθηκε στην πολιτική του Τσάρου Νικολάου Α’ κλείστηκε φυλακή υπέφερε τρομερά βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Κατόπιν άρχισε να γράφει συνέχεια και ακούραστα με αποτέλεσμα να καταφέρει να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχετικά άνετα.

Σε αυτό το διάστημα έγραψε τα καλύτερα του έργα: Ο παίκτης, Οι αδερφοί Καραμαζώφ, Έγκλημα και Τιμωρία, Ο Ηλίθιος, Οι δαιμονισμένοι.

Πέρα από επιληπτικός, υπέφερε σ' όλη του τη ζωή και από ασθένεια των πνευμόνων. Οντότητα με τεράστιο μέγεθος, διαχρονική και αξιοσέβαστη.(Στοιχεία από βικιπαίδεια.)
Σκορπιός με ωροσκόπο Τοξότη και Σελήνη στους Διδύμους, ο χάρτης του Ντοστογιέφσκι εξηγεί όλες τις πτυχές της ζωής του.
Η τριπλή σύνοδος Αφροδίτης - Ουρανού και Ποσειδώνα στον πρώτο οίκο στον Αιγόκερω, ήταν η στρατιωτική επιλογή του με τον δυναμικό Αρη από το Λέοντα σε τρίγωνο με τον Κρόνο και τον Δία.
Η Σελήνη στους Διδύμους στον 6ο οίκο του έδινε την ευαισθησία στους πνεύμονες, ενώ η Αφροδίτη κυβερνήτης του 6ου, ήταν σε σύνοδο με Ουρανό (επιληψίες) και τετράγωνο με τον Πλούτωνα (φιλάσθενος).
Το τετράγωνο Ηλιου - Αρη σε συνάρτηση με τα προηγούμενα συνέβαλε καθοριστικά στις ταλαιπωρίες της ζωή του.
Ο Ερμής στον Τοξότη στον 12ο οίκο σε σύνοδο με ωροσκόπο και αντίθεση με τη Σελήνη, τον προέτρεψε να αποτυπώσει στο χαρτί τα συγκλονιστικά του μυθιστορήματα.
simmoria.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O αγαπημενος μου συγγραφεας!!
Tελειο αφιερωμα. Sτα 12 μου διαβασα το "Eγκλημα και τιμωρια", δωρο ths μητερας μου, γιατι πιστευε οτι ηταν καιρος να καλλιεργηθω,και να ξεφυγω απο th λαικοτητα ths Mανινας και Kατερινας, και με συγκλονισε!