Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

Σαν σήμερα.... Κώστας Καρυωτάκης


Σαν σήμερα στις 30/10/1896 γεννήθηκε ο ποιητής και πεζογράφος μας Κώστας Καρυωτάκης.
Με Κρόνο σύνοδο Ουρανό στον Σκορπιό και Σελήνη στο Λέοντα σε τετράγωνο με τον Ηλιο, η ζωή του επεφύλασσε πολλές δοκιμασίες.
Η μποέμικη Αφροδίτη του στον Τοξότη σε τρίγωνο με Σελήνη τον περιπλάνησαν αρκετά, αλλά και ο Ερμής από το Ζυγό σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα, τον ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα, όπως φάνηκε από τη ζωή του.
Εγραψε λίγο πριν αυτοκτονήσει:

Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς, τις περισσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία όμως πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική.Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους, ή εθεώρησαν την ύπαρξη τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι, μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τ' αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ημουν άρρωστος....

Το εξάγωνο του Ηλιου με τον Δία, τον προέτρεπε σε αυτή του την περιέργεια, που σαν Σκορπιός βυθίζονταν στις αποκαλύψεις της.

Σαν σήμερα επίσης γεννήθηκαν
Το 1821 ο σπουδαίος Ντοστογιέφσκι ((Fyodor Mikhailovich Dostoevsky)
Το 1932 ο μεγάλος Γάλλος σκηνοθέτης Λουί Μαλ (Louis Malle) και
Το 1967 ο βιρτουόζος μας στο βιολί, Λεωνίδας Καβάκος.

simmoria.blogspot.com

2 σχόλια:

Χιονάτη είπε...

Αααα! Ωραία που βάλατε αστρολογικά στοιχεία.
Τόσες γνώσεις έχετε, για αρχίστε...
Βέβαια ο Καρυωτάκης δεν μου αρέσει, αλλά έτερον εκάτερον.

Erastros είπε...

Ελα τι χαμπάρια?
Sorry κι όλας, αλλά Καρυωτάκη αντί Malle για αφιέρωμα?
Ο.Κ δε με χαλάει και πολύ, ήρθα για ένα γεια.

Πάντα δικός σας.