Στις 16/10/1957 γεννήθηκε στον Πειραιά η κρυστάλλινη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη περιστοιχισμένη από την ιδιαίτερη Ικαριώτικη και Παξινή αύρα, των τόπων καταγωγής της.
Ξεκινώντας σαν μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας στις αρχές της δεκαετίας του '80 παρέμεινε εκεί για 5 περίπου χρόνια.
Οι μετέπειτα συνεργασίες της περιλαμβάνουν πολλά γνωστά και αγαπητά ονόματα, όπως Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, Νίκος Μαμαγκάκης, Σταύρος Λογαρίδης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης, Νότης Μαυρουδής και πάρα πολλοί άλλοι.
Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά έρχεται το 1984 με τίτλο το όνομά της.
Το 1986 η συνεργασία με τον Σταμάτη Σπανουδάκη στο δίσκο «Κοντραμπάντο», στάθηκε ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, δημιουργώντας με την ιδιότυπη φωνή της σε συνδυασμό με τα μουσικά όργανα, μια ανατριχιαστική ακουστική καινοτομία.
Το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος «Στο Σείριο», ενώ το 1989 έρχεται το «Τανιράμα» πάλι σε συνεργασία με τον Σταμάτη Σπανουδάκη.
Το 1991 κυκλοφορεί ο δίσκος «Μένω Εκτός», ο οποίος καθόρισε την πορεία της σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία.
Το 1993 κυκλοφορεί ο ζωντανός δίσκος «Η Νύχτα Κατεβαίνει» ενώ το 1994 έρχονται «Τα Κορμιά και Τα Μαχαίρια» όπου η μουσική του Ara Dinkjian ξεδιπλώνει τις φωνητικές της ικανότητες και την θερμή της έκφραση.
Toν Δεκέμβριο του 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος «Τραγούδια για τους Μήνες» χωρίς να μπορέσει να ξεπεράσει τη μαγική αίσθηση του προηγούμενου.
Το 1998 φέρνει τη διεθνή καριέρα, αφού εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του festival «Womad» του μεγαλύτερου ethnic festival στον κόσμο, που εμπνεύστηκε ο Peter Gabriel. Ακολούθησαν διεθνείς εμφανίσεις σε πολλές χώρες.
Από το 1999, τα τραγούδια της ταξιδεύουν στον κόσμο με το cd «Eleftheria Arvanitaki-The Very Best of 1989-1998», το οποίο κυκλοφορεί ήδη στις ευρωπαϊκές αγορές ως πρόταση της ιστορικής εταιρείας jazz «VERVE» και με την ετικέτα της Emarcy. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προτείνει στο διεθνές κοινό η εταιρεία jazz «VERVE», η οποία έχει στον κατάλογό της τις ηχογραφήσεις σημαντικών ethnic και jazz καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, όπως ο Dizzy Gillespie, η Ella Fitzgerald, o Louis Armstrong, η Mercedes Sosa, οι Night Ark.
Τον Ιούλιο του 1999 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα τραγουδίστρια που παίρνει μέρος στο «International Jazz Festival» του Montreux, το σημαντικότερο festival για την παγκόσμια jazz και ethnic μουσική.
Είναι η μόνη Ελληνίδα στο χώρο της που έχει συμμετάσχει σε τόσα soundtrack.
Με αρχή το 1985 στο soundtrack της ταινίας «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου, ακολούθησαν άλλα τέσσερα. Το 1986 στο soundtrack της ταινίας του Νίκου Περράκη «Λούφα και Παραλλαγή», το 1987 στο soundtrack «Απουσίες» της ομώνυμης ταινίας του Γιώργου Κατακουζηνού, το 1993 στο soundtrack «Αναστασία» από την ομότιτλη σειρά του Mega, ενώ το 1996 συμμετέχει στο soundtrack «Ο τσαλαπετεινός του Wyoming» της ομώνυμης ταινίας του Δημήτρη Ινδαρέ.
Οι συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας είναι αναρίθμητες και σε κάθε εμφάνισή της το κοινό παραμένει όρθιο για αρκετή ώρα. Επίσης αξιόλογη είναι η φιλανθρωπική της δράση μέσα από αυτές.
Χάνοντας τον πατέρα της στα 10 της χρόνια, παρομοιάζει την μητέρα της σαν τον Άτλαντα, που σήκωνε στην πλάτη του το θόλο του ουρανού.
Έχει δύο παιδιά, μία κόρη 21 ετών και ένα γιο μόλις 15 ετών και ένα λατρεμένο γάτο τον Chili.
Σαν Ζυγός με σελήνη στον Καρκίνο, μπορεί βγάζει τον καλλιτεχνικό της χιτώνα, ώστε να τον καμαρώνει λίγο απέξω και μετά να τον ξαναφοράει με επίγνωση της εικόνας της, σε σχέση με την ερμηνεία.
Η τριπλή σύνοδος Ερμή – Άρη – Δία στο Ζυγό εκτός από τη συμβολή στην ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, την αποδεσμεύει από στεγανά, φιλοσοφώντας τα γεγονότα με καλλιτεχνική ευρύτητα, όπως ακριβώς συνέβη.
Ας μην ξεχνάμε πως ξεκίνησε ερμηνεύοντας ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αλλάζοντας σταδιακά ρεπερτόριο, μέχρι να φτάσει σε ανατολικούς ρυθμούς και ethnic ερμηνείες.
Το πολύ προσεγμένο ρεπερτόριο τόσα χρόνια τώρα, οι ασταμάτητες επιλογές των τραγουδιών της από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ακόμα και αν έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες, η τύχη που της χτυπάει την πόρτα, αλλά και η τεράστια αναγνώριση, χρεώνονται στη σύνοδο Ήλιου – Δία στο Ζυγό, που έστω και ανοιχτή, λειτουργεί μέσω της τετραπλής παρουσίας των πλανητών σε αυτό το ζώδιο.
Η επιμέρους σύνοδος Άρη – Δία της χαρίζει τη ζωντάνια που βλέπουμε κάθε φορά που εμφανίζεται, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό στο κοινό.
Σε όλα αυτά προσυπογράφει και η Αφροδίτη από τον Τοξότη σε τρίγωνο με Ουρανό και σε σύνοδο με Κρόνο, που την περιγράφει επακριβώς.
Η ανεξάρτητη φύση της που υποδηλώνει και η εμφάνισή της τόσα χρόνια, απογειώνεται με το τρίγωνο του Ουρανού, κάνοντάς την ασυνήθιστη, πρωτότυπη και πνευματώδη.
Ταξιδεύει διαρκώς είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, ενώ οι τυχοδιωκτικές τάσεις της όψης, συμμορφώνονται κάτω από την επιρροή της συνόδου με τον Κρόνο.
Η ανεπιτήδευτη εμφάνιση με τα αέρινα ρούχα, τα κατσαρά μακριά μαλλιά και τα αμέτρητα βραχιόλια στο χέρι, κρύβει μια εσωστρέφεια και ένα ψυχικό αντάλλαγμα, ειδικά όταν ερμηνεύει.
Η δημιουργική της ικανότητα ξεπηδά από πολλές πλευρές του ωροσκοπίου της αν και δεν γνωρίζουμε την ώρα, ώστε να πάρουν πιο συγκεκριμένη υπόσταση.
Η σύνοδος Ήλιου – Ερμή στο Ζυγό αλλά και το τετράγωνο της Σελήνης με αυτή τη σύνοδο, καθορίζουν τη διανοητική και συναισθηματική της λειτουργία, η οποίες ανταποκρίνονται άμεσα σε κάθε προσωπική ή κοινωνική δυσαρμονία.
Από τα κουλτουριάρικα ταβερνάκια των Εξαρχείων μέχρι τις συναυλιακές εμφανίσεις με την Cesaria Evora, πολλοί θα σκεφτούν πως στην ανοδική της κλίμακα άλλαξαν πολλά.
Αλλά η αέρινη φύση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη μπορεί να πνέει το ίδιο φυσικά οπουδήποτε, με μόνη κλίμακα που ανεβαίνει, τη μουσική.
Δημοσιευμένο στο www.astrology.gr
Για το astrology.gr
1 σχόλιο:
είναι παρα πολύ καλή τραγουδίστρια και αξίζει που της κάνατε αφιέρωση.
μήπως να πείτε κατι και σε μένα που έχω γεννηθεί 12/12/1961 απογευματινή ώρα???
φιλια πολλά πολλά
Δημοσίευση σχολίου