Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Μισέλ Γκωκλέν (Michel Gauquelin) - Αστρολογία και στατιστική


Ο Michel Gauquelin ήταν Γάλλος ψυχολόγος και στατιστικολόγος, πρωτοπόρος της επιστημονικής έρευνας της αστρολογίας.
Αφιέρωσε πολλά χρόνια από τη ζωή του για την επανεξέταση των αστρολογικών παραμέτρων με βάση τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, έχοντας έως το 1982 και τη βοήθεια της πρώτης του γυναίκας της Γαλλο - Ελβετίδας ψυχολόγου – στατικολόγου Francoise Gauquelin ή αλλιώς Marie Schneider.
Από το 1949 άρχισαν να συγκεντρώνουν ημερομηνίες γεννήσεως χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη, μελετώντας τη θέση των πλανητών κατά τη γέννησή τους σε σχέση με την επιλογή του επαγγέλματος και τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.
Το πολυσυζητημένο «Mars effect» απασχόλησε τους επιστήμονες για πάνω από 40 χρόνια. Επρόκειτο για τη συχνότερη από το μέσο όρο εμφανιζόμενη γωνιακή θέση του πλανήτη Άρη στα ωροσκόπια κορυφαίων αθλητών, είτε κοντά στον ωροσκόπο, είτε κοντά στο μεσουράνημα κατά τη στιγμή της γέννησης.
Το ζεύγος Gauquelin ανακάλυψε ότι σε ομάδες πρωταθλητών, επιτυχημένων επαγγελματιών, καλλιτεχνών και άλλων, η θέση κάποιων πλανητών ήταν τόσο συγκεκριμένη που δεν μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο.
Οι μελέτες ελέγχθηκαν από Βέλγους μελετητές με θεαματικά αποτελέσματα, αν και καθυστέρησαν 10 χρόνια.
Με μετέπειτα μελέτες διαπίστωσαν μια πλανητική επιρροή στην κληρονομικότητα, κατόπιν ανάλυσης 30.000 ωροσκοπίων που αφορούσαν γονείς και παιδιά.
Ο Γερμανός ψυχολόγος Hans Eysenck πίστευε ότι τα αποτελέσματα του Gauquelin είναι ο μόνος λόγος για να μην απορρίψει κανείς εντελώς την αστρολογία.
Φυσικά υπήρχαν και οι έντονες αμφισβητήσεις όπως των τριών επιστημονικών ομάδων από το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, και τη Γαλλία.
Ακόμα και σήμερα οι γνώμες διχάζονται ως προς το αποτέλεσμα της έρευνας του Gauquelin, και κατά πόσο αυτό μπορεί να στηριχθεί μέσα από στατιστικές, ενώ αυτή μεταξύ της σχέσης ζωδίων και επαγγελμάτων δεν έβγαλε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε.
Στις τελευταίες μελέτες τους, απομόνωσαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που βρίσκονται πίσω από την επιλογή επαγγέλματος, αφού τα ευρήματά τους οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ο πραγματικός συσχετισμός δεν βρίσκεται μεταξύ πλανήτη και επαγγέλματος, αλλά μεταξύ πλανήτη και χαρακτήρα.
Το ζεύγος Gauquelin έθεσε τα θεμέλια μιας νέας αστρολογίας, εμπλουτίζοντας την εξέλιξή της.
Οι δυο μαζί έδωσαν στον κόσμο τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μέσα από 23 τόμους που εξέδωσαν στο εργαστήρι τους (Laboratoire dEtude des Relations Entre Rythmes Cosmiques et Psycholo-physiologiques) που ιδρύθηκε το 1969.
Ο Gauquelin έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με έρευνες για την αστρολογία και το πρώτο του είχε τον τίτλο «The Influence of the Stars» (Η επιρροή των άστρων) το 1955.
Αυτοκτόνησε το 1991, ενώ λίγα χρόνια μετά δύο ανεξάρτητοι καθηγητές, οι Suitbert Ertel και Arno Muller αναπαρήγαν τα συμπεράσματα Gauquelin αποδεικνύοντας την ορθότητα των ερευνών του.
Γεννημένος στο ζώδιο του Σκορπιού με ωροσκόπο στο Λέοντα και Σελήνη στον Τοξότη, διακρίνονταν για την επιστημονική του εμβάθυνση, την εσωτερική του σύγκρουση μέσα από αυτήν αλλά και την ερευνητική του μανία που ήταν καρπός των χαρακτηριστικών του ζωδίου του και του πειραματιστή Ουρανού στον πρωτοπόρο Κριό και τον 9ο οίκο της γνώσης και της φιλοσοφίας.
Μάλιστα, ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Ουρανός κάνει μια σύνοδο με την Έριδα, έναν πλανήτη που δείχνει να συνδέεται άμεσα με τις επιστήμες και την στατιστική ανάλυση.
Ο Ήλιος στον Σκορπιό πάλι, συνδέεται με την αφοσίωση σε θέματα που αφορούν βαθύτερα νοήματα και υπαρξιακές αναζητήσεις, μια αφοσίωση που πήρε σάρκα και οστά μέσα από την σκληρή δουλειά του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι σκεπτικιστές που μελέτησαν τα ευρήματά του, ακόμα και αν διαφώνησαν, αναγνώρισαν το παραγωγικό του έργο και την πίστη του σε αυτό που έκανε.
Ο Ήλιος κυβερνήτης του ωροσκόπου σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα κυβερνήτη του 4ου γωνιακού οίκου που κυβερνά ο Πλούτωνας, είναι μια σημαντική όψη για την πορεία του.
Η ισχυρή του προσωπικότητα μάχεται για τα πιστεύω του, ενώ δεν σταματά τις επιδιώξεις του που διακρίνονται από μια διαισθητική αντίληψη των αντικειμένων που ερευνούσε.
Οι κύριες όψεις της Σελήνης με τον Ουρανό στον 9ο οίκο και τον Ποσειδώνα στον 1ο, είναι ενδεικτικότατες για την ασχολία του με την αστρολογική μελέτη, και την απόπειρα του να δώσει στο «φάντασμα» της αστρολογίας μια πιο επιστημονική υπόσταση. Με αυτήν την ταξιδιάρικη Σελήνη, δαπανούσε το χρόνο του πηγαίνοντας με τη σύζυγό του από χώρα σε χώρα ασταμάτητα, προκειμένου να ανασύρει πληροφορίες για να τεκμηριώσει τις έρευνές του.
Το τετράγωνο Άρη – Ουρανού με τον Άρη συγκυβερνήτη του 9ου οίκου που βρίσκεται ο Ουρανός του προσέδωσε έναν εκρηκτικό χαρακτήρα και έκανε κραυγαλέα την τάση για συνεχείς αλλαγές στη ζωή του. Θύμωνε, ξεσπούσε, ανυπομονούσε και ανανέωνε τον ενθουσιασμό ως προς το σκοπό του, χωρίς να υπολογίζει τίποτε και κανέναν. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η φράση της πρώτης του γυναίκας Francoise που τον γνώριζε πολύ καλά, αφού συνεργάζονταν για χρόνια. «He was something of a medieval tyrant, not easy to live with». (Είχε κάτι από μεσαιωνικό τύραννο, καθόλου εύκολο να ζήσεις μαζί του).
Ο Δίας στο μεσουράνημα σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα σε γωνιακούς οίκους, σηματοδοτούν την αναγνώριση και τη φήμη που απέκτησε, με την πλουραλιστική Σελήνη (σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα) να βάζει τις πινελιές του ιδεαλισμού, της έμπνευσης και του ενδιαφέροντος του για μεταφυσικά θέματα.
Ατυχώς, οι έντονες τάσεις φυγής βρήκαν εφαρμογή στα υπνωτικά χάπια που χρησιμοποίησε, για να τελειώσει τη ζωή του, υποκύπτοντας ενδεχομένως στις βουλές του Πλούτωνα στον 12ο οίκο.
Δημοσιευμένο στο http://www.astrology.gr/
Για το astrology.gr

1 σχόλιο:

Savvina είπε...

Πολλοί ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Πώ πω πω έλειψα αρκετό καιρό και έχω μείνει πίσω στην πληροφόρηση για τα άστρα.
Να είστε καλά.
Καλή σας μέρα.