Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ακίρα Κουροσάβα (Akira Kurosawa) Η σύνδεση Ανατολής και Δύσης στην 7η τέχνη


Ο Ακίρα Κουροσάβα (Akira Kurosawa) γεννήθηκε σαν σήμερα στις 23/3/1910 στις 9.00 το βράδυ, στο Τόκυο της Ιαπωνίας.


Είναι ο πιο γνωστός Ιάπωνας σκηνοθέτης στη Δύση και μία ενδιαφέρουσα μορφή της τέχνης.
Σπούδασε ζωγραφική ή τουλάχιστον της είχε ιδιαίτερη αδυναμία, και αυτό είναι έκδηλο στις ταινίες του όπου ανέπτυξε δικές του θέσεις και απόψεις, δημιουργώντας μία διαφορετική αίσθηση μέσα από το περιγραφικό του στυλ.
Μελέτησε τα δυτικά πρότυπα όπως τον «Σαίξπηρ» μεταφέροντάς τα στην Ιαπωνική κουλτούρα, την τόσο διαφορετική και καχύποπτη.
Αποτέλεσμα ήταν η Δύση να επηρεαστεί από τις καινοτομίες του και πολλοί σκηνοθέτες να δημιουργήσουν ταινίες βασιζόμενοι σε δικές του ιδέες.
Η κεντρική ιδέα μιας από τις διασημότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών, του «Πολέμου των άστρων», έχει τις ρίζες της σε έργο του «Κουροσάβα», καθώς ο «Τζορτζ Λούκας» ποτέ δεν έκρυψε ότι τον ενέπνευσε το «Κρυμμένο κάστρο».

Ο «Τζορτζ Λούκας», ο «Κόπολα» και ο «Σκορτσέζε» ήταν μερικοί από τους μαθητές του, οι οποίοι χρηματοδότησαν τον Κουροσάβα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης.
Οι ταινίες του σηματοδοτούνταν από την πίστη στην ανθρώπινη δύναμη σαν μονάδα και όχι σαν μάζα και από έναν απίστευτο λυρισμό σις εναλλαγές των σκηνών.
Είχε πει δεχόμενος αυστηρή κριτική από αριστερούς κριτικούς, πως «αντί να μεταμορφώσουμε την κοινωνία ας αλλάξουμε πρώτα τον άνθρωπο» κι αυτή του την πεποίθηση πέρναγε συνεχώς μέσα από τις ταινίες του.

Το αριστούργημα «Οι 7 Σαμουράι» είναι ενδεικτικό της δουλειάς, αυτού του μεγάλου και διαφορετικού σκηνοθέτη.
Εχει τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1951, για την ταινία του "Rashômon", και με τον Χρυσό φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 1980, για την ταινία "Kagemusha" καθώς και με πολυάριθμα άλλα βραβεία και διακρίσεις.
Παντρεύτηκε την ηθοποιό «Yoko Yaguchi» και απέκτησαν 2 παιδιά.
Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Σεπτέμβριο του 1998, αποσυρόμενος από το 1993 με το κύκνειο άσμα του «Ο Δάσκαλος».
Κριός με ωροσκόπο Σκορπιό και Σελήνη στην Παρθένο.
Ο συνδυασμός Κριού – Σκορπιού είναι από μόνος του μια αλλόκοτη έκφραση που περιλαμβάνει πάθος και δύναμη, αλλά και αρκετή αλληγορία.
Το ωροσκόπιο του Κουροσάβα είναι ενδεικτικό για έναν άνθρωπο που προχώρησε στην μελέτη Μεγάλων συγγραφέων μιας εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας και τεχνοτροπίας, με σκοπό να τα αφομοιώσει σε μια επίσης διαφορετική κουλτούρα.

Ο Κυβερνήτης του 10ου οίκου ο Ηλιος βρίσκεται στον 5ο του οίκο και είναι σε αντίθεση με τον Δία και σε εξάγωνο με Αρη και Βόρειο Δεσμό.
Το χόμπυ του το έκανε επάγγελμα και αναγνωρίστηκε μέσα από την αντίθεση με το Δία και είναι σημαντικό το εξάγωνο με τον Αρη, διότι είναι κυβερνήτης του Ηλιου του.

Ο κυβερνήτης του ωροσκόπου Πλούτωνας βρίσκεται στον 8ο οίκο του σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και σε τετράγωνο με τον Ερμή.
Ο «Κουροσάβα» έδειχνε να κατέχει καλά την εικονοπλασία της τέχνης (τρίγωνο Αφροδίτης – Πλούτωνα) δίνοντάς την μέσα από το επιβλητικό επικό του ύφος, το οποίο επένδυε καθηλωτικά με το τετράγωνο Ερμή – Πλούτωνα.

Η πολύτιμη βοήθεια που λάμβανε από συνεργάτες του, έχει απόλυτη σχέση με την όψη αυτή της Αφροδίτης κυβερνήτη του 7ου οίκου, αλλά και με το εξάγωνό της με τον Κρόνο.
Να σημειώσουμε εδώ, πως ο Κρόνος του βρίσκεται στον 6ο οίκο, δηλαδή πρόκειται για έναν άνθρωπο που μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτό που κάνει ασταμάτητα, μέχρι να το φέρει εις πέρας.

Ο Ποσειδώνας από τον 9ο οίκο σε τρίγωνο με τον Ερμή του στους Ιχθείς, άφηνε τη φαντασία του να συμμετέχει εποικοδομητικά στην πομπώδη έκφραση, ενώ το τετράγωνο Ποσειδώνα – Δία είναι η σκηνοθετική του χειμμαρώδης ταυτότητα .

Η Σελήνη στην Παρθένο στον 10ο οίκο σε τετράγωνο με τον Αρη κυβερνήτη του Ηλιου του, έδειχνε πρόβλημα που είχε σχέση με το κεφάλι και μπορεί να ευθύνεται για το θάνατό του από εγκεφαλικό.
Ο Κρόνος κυβερνά τον 3ο οίκο του με οικοθετημένο Ουρανό, σε τετράγωνο μεταξύ τους.
Σίγουρα δεν πρόκειται για έναν εφησυχασμένο νου και σίγουρα το λεπίδι των σπαθιών ήταν πολύ κοφτερό, για όποιον δεν μετρούσε σωστά το μέγεθός τους।

Κατερίνα Σαλωνίκη

12 σχόλια:

Takis X είπε...

Εχω μιά φίλη καί μέ ρώτησε"ποιό είναι κατά την γνώμη σου τό απόλυτο φίλμ"?κι απαντήσα "Το ΡΑΝ"

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΙΛΜ

Οποιος το χει δεί στό σινεμά ξέρει,γιατί στην τηλεόραση δέν παίζει να δείς τέτοιο αριστούργημα

Εύα είπε...

ωπ!ναμαι κι εγω!μπηκαμε στα κριαρια λοιπον!
η φωτια που καιει απο μεσα....παθος για δημιουργια,παθος και δημιουργια,συχνα κρυμμενα κατω απο ενα ηπιο παρουσιαστικο που οταν ξεσπαει...ΞΕΣΠΑΕΙ!και τα σπαει οφ κορς!Αγαπαω Κριους...κι ας λενε...αλλωστε και για μενα δε λενε;
Ε,αστους να λενε,αστους να πουν :-)
Φιλουρες και μη νομιζετε οτι γλυτωσατε απο εμενα!
Ειναι που δε βαζετε κατι
υδροχο'ί'για να ξεσπαω,χαχαχαχαχα!!!!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

ΤΑΚΗ,

Οντως η τηλεόραση δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την μεγάλη οθόνη.

ΕΥΑ,

Μα που είσαι???
Ευτυχώς όμως εδώ. Κάτι Υδροχοικό θα πρέπει να σκεφτούμε να σε εξάψουμε πάλι..

~reflection~ είπε...

Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για το αν είναι υπεύθυνη για το επιτυχές παντρεμα Ανατολής και Δύσης η αστρολογική συγκυρία που φιλοξένησε τη γέννηση του σκηνοθέτη... Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι με γοητεύει αυτό το μπέρδεμα πολιτισμικής κουλτούρας, η διείσδυση στοιχείων της Ανατολής, που ξέρει να επιβάλλει την ταυτότητά της, μέσα στη λογοτεχνική προσέγγιση των Δυτικών στα θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου....

Υπέροχη αναφορά....

Όλα τα Κριαράκια έχουν μία τάση στα μπερδέματα και στις προσμίξεις?.. αναρωτιέμαι.. :-)

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Ξεχάσατε να αναφέρετε τα ΥΠΕΡΟΧΑ «Όνειρα» και θα σας μαλώσω!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Όνειρα και Ραν,αλλά κυρίως τα Όνειρα...Σκηνοθέτης και άνθρωπος που μας μάγεψε με τις εικόνες του και προσέφερε πολλά στην τέχνη.Ωραία που τον θυμηθήκατε!Όσο για τα...αστρολογικά,τα διαβάζω όταν τα γράφετε αλλά καταλαβαίνω ελάχιστα πράγματα,το ομολογώ,καθώς δεν έχω εντρυφήσει στο θέμα!
Γεια σας,παιδιά,μετά από πολύ καιρό σας επισκέπτομαι πάλι.Οι Υδροχόοι είναι ευαίσθητοι και δεν ξεχνούν,ακόμα κι αν φαίνονται απασχολημένοι ή στον κόσμο τους!(αυθαίρετο συμπέρασμα - μη νομίζετε ότι το βγάζω από κάπου αυτό!).
Να στε καλά και να κάνετε αφιερώματα!
Καλό σας απόγευμα!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Τι μεγάλος σκηνοθέτης και τι εξαιρετικά αφιερώματα κάνετε παίδες!

ckarelio είπε...

Από τους κορυφαίους!

Καλό βραδυ παιδιά :-)

Balaphoto είπε...

Good blog!! Te felicito!!

http://balapertotarreu.blogspot.com

Frank

Skouliki είπε...

εξαιρετικος ανθρωπος και πολυ εξυπνος

elefterifoni είπε...

Mπήκα να σας πω μια καλησπέρα!
Ωραίο θέμα καλός ο Σκηνοθέτης!
Ωραία η Άνοιξη!
ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

καψοραχη είπε...

εχω δουλεια ματακια μου με φουντες και ουρα!!! δεν προκανω να διαβασω τιποτις!!!!αλλα ξερω οτι σιγουρα οτι γραφετε θα ειναι ωραιο! φιλακια πολλα και ζουμερα