Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΘΕΟΣΟΦΙΑ - Ο oγκόλιθος της εσωτερικής αναζήτησης (5).


Αλλη μία εξέχουσα προσωπικότητα της θεοσοφίας ήταν ο Rudolf Steiner.
Γεννήθηκε στις 25/2/1861 στις 11.15 το βράδυ στο Κράιγεβεκ της Αυστροουγγαρίας.
Σπούδασε στο πολυτεχνείο της Βιέννης μαθηματικά και φυσική, ενώ συγχρόνως σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιστορία, κάνοντας ειδικές μελέτες πάνω στα έργα του Γκαίτε και του Σίλλερ.
Οι διαισθητικές ενορατικές αλλά και μαγικές του ικανότητες τον ώθησαν να αφιερώσει κι αυτός τη ζωή του στο να αφήσει έναν τεράστιο πνευματικό πλούτο στην ανθρωπότητα.
Διαφωνώντας με τη Besant για τη διδασκαλία του Κρισναμούρτι, ίδρυσε την «Ανθρωποσοφιστική εταιρία» εκφράζοντας τις δικές του απόψεις που αποτυπώθηκαν σε χιλιάδες οπαδούς και μη, μια και το εύρος τους ήταν τεράστιο.


Ο Steiner μέσα από το δαιδαλώδες χαρισματικό μυαλό του και τις τόσες ενασχολήσεις του, ανέδειξε και τη λεγόμενη «Ευρυθμία» μια τεχνική με κινήσεις του σώματος.
Στάσεις και κινήσεις του σώματος που εξωτερικεύουν με οπτικό τρόπο τις αξίες του ήχου και των φθόγγων.
Μέσω αυτού του τελετουργικού χορού στόχος των χορευτών είναι να ελκύσουν πάνω τους «κοσμικές ζωτικές δυνάμεις» και στη συνέχεια να τις μεταβιβάσουν στους θεατές.
Οι κινήσεις στο σύστημα της «Ευρυθμίας» αποτυπώνουν πολλές φορές «πλανητικές ή και ζωδιακές δυνάμεις».Κατά τον Ρούντολφ Στάϊνερ , η απόκρυφη επιστήμη δεν είναι αόριστη αλλά συγκεκριμένη.
Το πεδίο των ερευνών της είναι τελείως καθορισμένο και η διαφορά της απο τις φυσικές επιστήμες δεν υπάρχει στη μέθοδο, αλλά στο θέμα που ερευνάται και στα μέσα, που χρησιμοποιεί για την έρευνα.
Εκτός από τα γραπτά του έργα έδωσε περί τις 6000 διαλέξεις αρκετές από τις οποίες έγιναν βιβλία.

Οι παιδαγωγικές του μέθοδοι ασκούνται ακόμα από τα σχολεία Waldorf σε όλο τον κόσμο και είναι θησαυροί για την ανθρώπινη γνώση.
Τα σχολεία αυτά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και ιδρύονται από γονείς.
Μία τεράστια προσφορά που εξυψώνει τον άνθρωπο από τα παιδικά του χρόνια.

Ολη η δεοντολογία του Steiner περικλείεται στη φράση του
"Ο υψηλότερος μας μόχθος είναι να αναπτύξουμε ελεύθερες ανθρώπινες υπάρξεις που να είναι αφεαυτού ικανές να δώσουν έναν προσανατολισμό, να διδάξουν ένα σκοπό στις ζωές τους".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω επισκευτεί πολλές φορές σχολείο Waldorf στην Κοπεγχάγη- είναι απίστευτα αυτά που κάνουν, για παράδειγμα είχαν αίθουσα μαγειρικής όπου τα μικρά μάθαιναν μαθηματικά μαγειρεύοντας (!)- αλλά το πιό σημαντικό ήταν η αίσθηση οτι το σχολείο είναι προέκταση του υπόλοιπου κόσμου κι ότι συμμετέχουν όλοι σε όλα (πχ το καθάρισμα, βάψιμο, επισκευές κλπ γινόταν απο τουσ γονείς). Μακάρι κάποια στιγμή κι εδώ αλλά...δεν το βλέπω. Νομίζω το απαγορευει η νομοθεσία, ξέρει κανείς τίποτα σχετικά??

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα με την παιδεία που έχουμε, είναι όνειρο θερινής νυκτός (και όχι από τον Σαίξπηρ) να γίνει κάτι τέτοιο.
Αυτά τα σχολεία είναι θησαυρός και προάγουν την πνευματική και εδωτερική εξέλιξη.
Σε αυτό το θλιβερό σύστημά μας, μόνο το αυτονόητο μπορούμε να ελπίζουμε.