Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ειρήνη Παππά - Το αστρολογικό προφίλ μιας διαχρονικής ομορφιάς


Σαν σήμερα στις 3/9/1926 στο Χιλιομόδι της Κορινθίας γύρω στις 5 το απόγευμα, γεννήθηκε η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός, Ειρήνη Παππά.
Το πατρικό της όνομα είναι Ειρήνη Λελέκου, αλλά κράτησε το επίθετο του άνδρα της συγγραφέα και ηθοποιού Άλκη Παππά, τον οποίο παντρεύτηκε σε πολύ μικρή ηλικία χωρίζοντας σχετικά σύντομα.Επηρεασμένη από τις γνώσεις και τις ασχολίες των γονιών της, ρουφούσε σαν σφουγγάρι τις διηγήσεις της μητέρας της Ελένης, που ήταν δασκάλα (και ζωγράφιζε εξαιρετικά), αλλά και τις γνώσεις του πατέρα της που ήταν καθηγητής κλασσικού δράματος.Μοιράστηκε τα παιδικά της χρόνια με άλλες 3 μεγαλύτερες αδερφές.

Έγραφε ποιήματα από μικρή, χειριζόμενη άψογα την Ελληνική γλώσσα, ενώ μιλούσε και άλλες 4 γλώσσες.Οι τέχνες και τα γράμματα κέρδισαν το ενδιαφέρον στη ζωή της και στα 15 της παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην Εθνική Σχολή Κλασσικού θεάτρου στην Αθήνα.Τα υπόλοιπα δεν άργησαν να έρθουν....
Το βαθύσκουρο δέρμα της, το καθηλωτικό βλέμμα, η τραχύτητα στην έκφραση σε συνδυασμό με δύναμη και ομορφιά αγριμιού, ταξίδεψαν τις δραματικές της υποκριτικές ικανότητες έξω από τα σύνορα της χώρας μας.
Η ερμηνεία της στις αρχαίες τραγωδίες τις οποίες λατρεύει και υπηρετεί ακόμα, ήταν κάτι μαγικό.Με αρχή την «Ηλέκτρα» και τη «Μήδεια» οι προτάσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη.Υπερπαραγωγές όπως τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» και «Ζορμπάς» την καθιέρωσαν και την έκαναν αγαπητή σε Ευρώπη και Αμερική, όπου κέρδισε βραβείο για την ερμηνεία της στο «Ζ» του «Κώστα Γαβρά».Επίσης διέθετε μια βαθιά και υπέροχη φωνή που δοκίμασε να βγάλει προς τα έξω, συνεργαζόμενη με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Ντέμης Ρούσσος και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τον οποίο συνεργάστηκε στο δίσκο «Ωδές».
Οι ταινίες που ακολούθησαν είναι πολυάριθμες, όπως και οι παραστάσεις της σε αρχαίες τραγωδίες, τις οποίες ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη. Στα 83 της χρόνια αποφάσισε να μην παίξει άλλο τραγωδία, αισθανόμενη την τεράστια ευθύνη, αλλά και το φόβο μήπως δεν μπορέσει πλέον να ανταπεξέλθει σε αυτήν. Έχει δεχθεί αναρίθμητες διακρίσεις, βραβεία και τιμές, οι περισσότερες στην Αθήνα και στην Ρώμη, δύο πόλεις στις οποίες μοίραζε τη ζωή της τα τελευταία 25 σχεδόν χρόνια με κύρια κατοικία της την Ρώμη, φροντίζοντας πάντα να υπενθυμίζει την αγάπη της πρώτα για την Αθήνα και μετά για τη Ρώμη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πριν 3 χρόνια «Η Ελλάδα είναι η μάνα μου, η Ρώμη είναι η αδερφή της» παραλαμβάνοντας στο ρωμαϊκό θέατρο της Όστιας, το Διεθνές Βραβείο για τον Πολιτισμό 2008.
Η προσωπική της ζωή είναι γεμάτη αναμνήσεις πολλών τόμων βιβλίων, από τις σχέσεις που σύναψε, (όπως αυτή με τον Μάρλον Μπράντο στον οποίο η γοητεία της επέδρασε για ολόκληρα χρόνια), διατηρώντας φιλίες άλλες ακλόνητες και άλλες απογοητευτικές, όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους μεγάλους καλλιτεχνικούς αστέρες.
Ενδεικτικά, o Felini ήταν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της δουλειάς της και η στενή της φίλη Katharine Hepburn δεν σταματούσε να λέει πως «η Ειρήνη Παππά είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς στην ιστορία του σινεμά».Όνειρό της είναι να φέρει στα σχολεία όλης της χώρας, τις τραγωδίες που έχει ερμηνεύσει. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Πορτογαλία, όπου έχει ιδρύσει το δικό της θέατρο, ανεβάζοντας αρχαίες ελληνικές τραγωδίες διδάσκοντας άλλους.
Στα 85 της χρόνια εξακολουθεί να είναι δραστήρια, επίμονη και το ίδιο σαγηνευτική. Εξακολουθεί να αποθεώνει και να αποθεώνεται όπως πέρσι στην παράσταση του «Αίαντα» του Εθνικού Ιδρύματος Συρακουσών (INDA) στο δραματικό εργαστήρι «Σχολείον», που ίδρυσε η ίδια στην Πειραιώς, ξοδεύοντας τη μισή της περιουσία και ερχόμενη σε κόντρα με πολλούς κυβερνητικούς και μη, υπεύθυνους.
Η απαράμιλλη αυτή γυναίκα λοιπόν, είναι Παρθένος με ωροσκόπο Υδροχόο και Σελήνη στο Λέοντα.
Με αυτή τη Σελήνη σε τρίγωνο με Ουρανό, η υποκριτική τέχνη συμβαδίζει άψογα με την διαφορετικότητα δίνοντας λάμψη και θεατρικότητα, που παίρνουν σάρκα και οστά από το μαγικό άγγιγμα του Ποσειδώνα.
Η τριπλή σύνοδος Ερμή – Αφροδίτης – Ποσειδώνα στον Λέοντα σε γωνιακό οίκο, έρχεται να σφραγίσει την ταλαντούχα κλίση της με το υπερχειλίζον ταλέντο της, προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν σκεφτεί κανείς και το αγέρωχο δωρικό παρουσιαστικό -μια σφραγίδα του γωνιακού Κρόνου- με την ατέλειωτη γοητεία, τότε έχουμε μια καθοριστική επιρροή. Η παγκόσμια φήμη της δεν έχει συνδεθεί μόνο με την ιδιαίτερη ομορφιά της, αλλά με μια πρωτόγνωρη καλλιτεχνική έκφραση, με πατριωτικές και επαναστατικές προεκτάσεις.
Οι επιρροές αυτές επιδρούν άμεσα στην ιδιοσυγκρασία της, η οποία κυλά σαν πάγος πάνω σε ένα έγκαυμα.
Το αγωνιώδες ύφος που απαξιώνει τα εμπόδια κάθε μορφής, αποζητά το δημιουργικό του δρόμο, μέσα από την εκλογικευμένη φαντασία.
Η ισχυρή θέση του Ποσειδώνα και η όψη του με τον κυβερνήτη του Ήλιου της, την κάνει να ξεχωρίζει σε ότι καταπιάνεται, όπως η επιθυμία της πριν 4 χρόνια να φτιάξει μια πρωτότυπη πισίνα στο εξοχικό της στην Άνδρο, που να θυμίζει θεατρική σκηνή αρχαίου θεάτρου, δηλώνοντάς το στον έκπληκτο Στέλιο Σταυρίδη ιδρυτή της εταιρίας Ρiscines Ιdeales.

Ο Ουρανός κυβερνήτης του ωροσκόπου σε τρίγωνο με τη Σελήνη, επιβεβαιώνει πως κάθε τι που επινοούσε, έπαιρνε τη μορφή πραγματικού έργου τέχνης.
Ο Κρόνος στο Μεσουράνημα που σε συνεργασία με τον γωνιακό Δία την καθιέρωσαν, σχηματίζει όψη τριγώνου με τον Πλούτωνα, κυβερνήτη του μεσουρανήματος στον 6ο οίκο.

Πρόκειται για μία καθιέρωση με τεράστιες και βαθιές προεκτάσεις, που χάνονται στο μακρινό παρελθόν.
Πρέπει να έχει μεγάλη σημασία στο ωροσκόπιό της η ακριβέστατη σύνοδος του Πλούτωνα με το Βόρειο Δεσμό στο ζώδιο του Καρκίνου (ζώδιο που σχετίζεται με την οικογένεια, το κύτταρο και την κληρονομικότητα), αφού παραπέμπει σε κάποιο είδος «καρμικής» συνέχειας μιας δημιουργικής φλόγας που διατηρήθηκε άσβεστη στην οικογένειά της. Οι περισσότεροι πρόγονοι της είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στη φιλολογία , τη φιλοσοφία, το θέατρο και γενικότερα την τέχνη.

Υπήρχε μια τάση δηλαδή στην οικογένεια, που μπορεί να πει κανείς πως όδευε σταδιακά και σταθερά προς μια κορύφωση.

Ο Δίας στον 1ο οίκο στον Υδροχόο, κυβερνήτης του 11ου οίκου έδωσε την τόσο πληθωρική της προσωπικότητα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον δείκτη της δημοφιλίας της, σε αγαστή συνεργασία με την γωνιακή Σελήνη.
Ο Άρης κυβερνήτης του 3ου οίκου οικοθετημένος εκεί, βρίσκεται σε τρίγωνο με τον Ήλιο και σε ακριβέστατο εξάγωνο με τον Πλούτωνα, ενώ παράλληλα είναι σε αντίθεση με τον Κρόνο και σε τετράγωνο με τον Δία και την Αφροδίτη σε σχηματισμό Μεγάλου Σταυρού.
Ένας άκρως εποικοδομητικός σχηματισμός, επιφέροντας όμως συγκρούσεις και υπερβολές, που αντιμετώπιζε το κόστος τους με το ύφος της Μπουμπουλίνας στην ομώνυμη ταινία.

Η λεβεντιά αυτής της γυναίκας είναι σπάνια, άμεση και απερίφραστη και αυτό δεν συνδέεται με τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις της, αλλά πάει πολύ πιο μακριά.

Οι υπαρξιακές της αγωνίες μέσα από τον σχηματισμό αυτό, καθώς και η εξωτερίκευση των δημιουργικών της αναγκών, συνέτριβαν κάθε εμπόδιο θωρακίζοντάς την με απύθμενη μαχητικότητα, προσφέροντας στην τέχνη τα πανάκριβα δώρα της.

Η ευαισθησία της, συνυπάρχει με ένα είδος συναισθηματικής ψυχρότητας, κάτω από την επιρροή της αναζήτησης του ιδανικού, που βρίσκει διέξοδο στην απόλυτα ισορροπημένη και ταυτόχρονα ακροβατική και υπερβατική θεατρική ερμηνεία.
Ενδεικτικά έχει δηλώσει:

«Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία Star». Εγώ μια ιδεαλίστρια που παλεύει».

«Δεν ήθελα ποτέ να υποδυθώ αισθησιακούς ρόλους, σαν αυτούς της επιθυμητής γυναίκας. Ήθελα να παίζω εμένα. Την ανεξάρτητη αγωνίστρια».
«Ποτέ δεν κέρδισα ένα Όσκαρ και τα Όσκαρ ποτέ δεν κέρδισαν την Ειρήνη Παππά».
Δημοσιευμένο στο http://www.astrology.gr/ Για το astrology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: