Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Επιστολή Χάρη Κατσιμίχα και ανασκόπηση δύσκολων ημερών

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.

Το ΣΚ που πέρασε βρεθήκαμε υπό την επιρροή μιας σημαντικής πανσέληνου και του αστρολογικού γεγονότος της εισόδου του Ουρανού στον Κριό.


Σήμερα το πρωί το κράτος που καταπατά ανενόχλητο διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα το γνωστό Ισραήλ, ξαναχτύπησε.

Κατέλαβε σε διεθνή ύδατα τα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές στη Γάζα, με τουλάχιστον 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Αναμένουμε σφοδρή αντίδραση της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, που εκτός από το να διαφεντεύει τις περιουσίες των κατοίκων της, πρέπει να ηχήσει έντονα απέναντι στο Ισραηλινό καθεστώς, που δρα με τις Αμερικανικές πλάτες.

Κατά τύχη έπεσε στα «μάτια» μας και η απαντητική επιστολή του «Χάρη Κατσιμίχα» από την προηγούμενη συνέντευξή του στην «Athens voice».

Θα την παραθέσουμε γιατί κάποια πράγματα ακόμα και αν αφορούν φαινομενικά ασήμαντες λεκτικές αντιπαραθέσεις, συνδέονται συνειδησιακά σαν κρίκοι αλυσίδας με πολλά άλλα.



"28 Μαΐου 2010 Γεια χαρά σε όλους! Χάρης Κατσιμίχας εδώ.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, στις αρχές Μαρτίου του 2010, παραχώρησα μία συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αthens Voice όπου -ανάμεσα σε άλλα θέματα- ρωτήθηκα και για τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα.

Απάντησα «τηλεγραφικά» και στα ίσια γιατί πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης έχει υποχρέωση να λέει την αλήθεια του όποια κι αν είναι αυτή, με την απλότητα και την ειλικρίνεια ...ενός παιδιού.

Αυτά που είπα και τα οποία δυστυχώς παρερμηνεύτηκαν είναι τα εξής: «...Οι μη νόμιμοι ξένοι να φύγουν αύριο το πρωί!» «... όμως και οι νόμιμοι ξένοι είναι πολλοί για εμάς και δεν με νοιάζει που την ίδια άποψη έχει και ο ακροδεξιός Καρατζαφέρης!» Και μετά; Δεν πέρασε ούτε μια μέρα και στον έντυπο χώρο αλλά κυρίως στο διαδίκτυο έγινε «το έλα να δεις»!

«Αίσχος ρατσιστή, ακροδεξιέ!» ωρύονταν οι δικοί μου. «Μπράβο Συνέλληνα, μια χαρά τα είπες!» πανηγύριζαν οι Χρυσαυγίτες .

«Δεν είναι δυνατόν, πάει του ’στρίψε του φουκαρά!» μουρμούριζαν οι υπόλοιποι. ...

Χάος! Με το που διάβασα όλα αυτά τα «χαριτωμένα» το χέρι μου κινήθηκε αυθόρμητα να πιάσει μολύβι και χαρτί όμως την ίδια στιγμή σκέφτηκα «τι πας να κάνεις βρε γελοίε, εδώ χάθηκε ο φίλος μας -ο Μάνος ο Ξυδούς- κι εσύ ετοιμάζεσαι να εξηγήσεις ότι ... το γαϊδούρι δεν πετάει!

Άσ’ τους να πιστεύουν ότι θέλουν. Ύστερα, έβαλα το σακάκι, πήρα τα κλειδιά κι έφυγα για το στούντιο.

Όπως αποδείχθηκε όμως, η φάση -μέσα μου- δεν είχε τελειώσει γιατί χτες, αργά τη νύχτα, με κύκλωσαν από παντού οι μνήμες.

Ήρθαν ξανά σε πρώτο πλάνο κάποιες παλιές, σκληρές εικόνες απωθημένες εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια στα βάθη της ψυχής μου.

Θυμήθηκα τις φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα κάθε έξι μήνες στο «αλλοδαπών», τον αυτόβουλο ψυχαναγκασμό να χαμηλώνεις τη φωνή κάθε φορά που μιλούσες στη μητρική σου γλώσσα με κάποιο συμπατριώτη σε δημόσιους χώρους κι άλλα, κι άλλα...

Θυμήθηκα και ξανάζησα όλους αυτούς τους μικρούς, καθημερινούς θανάτους. Και τότε ξαφνικά θύμωσα. Θύμωσα πολύ! Για την ακρίβεια όχι εγώ αλλά ο «άλλος», ο Χάρης ο gastarbeiter.

Αυτός που έκανε μετανάστης δέκα χρόνια στη χώρα της Μέρκελ απ’ το 1974 ως το 1984. «Γιατί ρε συ άφησες τα τσογλάνια να μου μιλήσουν έτσι;» με ρώτησε. «Ρατσιστής εγώ; που ένοιωσα το ρατσισμό πάνω στο ίδιο μου το τομάρι;»

Κι έτσι αποφάσισα να βγω από τη σιωπή που μου επιβάλλει το βαρύ πένθος που ακόμα βιώνω για το φίλο μου.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται. Θα κάνω καμιά-δυο διευκρινήσεις, καμιά-δυο προτάσεις κι ύστερα θα πάψω ν’ ασχολούμαι ξανά μ’ αυτό το θέμα. Κι εγώ κι ο «άλλος».

Αρχίζω λοιπόν.

Ακούω εδώ κι αρκετά χρόνια να χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι τον όρο «παράνομοι μετανάστες». Γιατί όμως παιδιά; Γιατί καταργήσατε τον απόλυτα ακριβή όρο«λαθρομετανάστης» και φέρατε στη θέση του τον άστοχο και αποπροσανατολιστικό νεολογισμό «παράνομος μετανάστης»; Να τα αποτελέσματα από το «τσαλάκωμα» και την κακοποίηση της γλώσσας μας. Ασυνεννοησία, παρανοήσεις... Βαβέλ!

Έτσι εξηγείται γιατί ήταν τόσοι πολλοί, αυτοί κι αυτές που μου «έσυραν τα εξ αμάξης» στο διαδίκτυο, όταν διάβασαν τη φράση «οι μη νόμιμοι να φύγουν!».

Είναι ολοφάνερο πως οι εννιά στους δέκα θεώρησαν ότι αναφερόμουν στους λαθρομετανάστες. Λάθος, κάνετε λάθος! Μετανάστης = Ξενιτεμένος. Λάθρα = κρυφά. Επομένως «λαθρομετανάστης» είναι κάποιος που ξενιτεύτηκε κι αφού κατάφερε να φτάσει έως εδώ, μπήκε κρυφά -λάθρα- στη χώρα και κάνει μια ζωή του στυλ «εφτάνομά σ ’ένα δωμά» μη έχοντας τίποτε δικό του εκτός από την ελπίδα ότι κάποτε θα φτιάξουν και γι αυτόν τα πράγματα. Από την άλλη μεριά ο «μη νόμιμος», αυτός που συνηθίζουμε να αποκαλούμε«σκληρός κακοποιός», είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση. Μη νόμιμος, (παράνομος) είναι ένας άνθρωπος που περιφρονεί βαθιά το νόμο και τον παραβιάζει αδίστακτα και κυριολεκτικά από άποψη. Για τον παράνομο αυτό που κάνει δεν είναι απλά μια δουλειά.

Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα, τρόπος ζωής και -όσο εντύπωση κι αν σας κάνει- είναι το «κέφι» του! Είναι αυτονόητο ότι «λαθρομετανάστης» και «παράνομος μετανάστης» είναι δύο τελείως άσχετες μεταξύ τους έννοιες. Ο πρώτος, κάνει ότι κάνει από ανάγκη. Ο δεύτερος, κάνει απλά ένα extreme sport!

Ελπίζω τώρα να μην υπάρχουν πλέον ασάφειες και να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι λέγοντας «οι μη νόμιμοι να φύγουν» δεν εννοούσα σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τους δόλιους τους λαθρομετανάστες αλλά τους αλλοδαπούς κακοποιούς.

Όμως κι εσείς βρε παιδιά... κάντε μου τη χάρη και αφήστε πια αυτόν τον λανθασμένο νεολογισμό «παράνομος μετανάστης» που μόνο σύγχυση και παρεξηγήσεις προκαλεί. Πάμε τώρα παρακάτω. Και τους υπεράριθμους οικονομικούς μετανάστες που είναι καθ’ όλα νόμιμοι;

Ο Καρατζαφέρης λέει: «να μείνουν μόνο όσοι μας χρειάζονται και οι υπόλοιποι να φύγουν!» «Εσύ συμφωνείς;» θα με ρωτήσεις.

Απαντώ: Όχι βέβαια! Δεν θα μπορούσα ούτε καν να διανοηθώ κάτι τέτοιο.

Η προσωπική μου κουλτούρα και η επίγνωση της καταγωγής μου δεν θα μου το επέτρεπαν ποτέ!

Εξάλλου οι λύσεις...πογκρόμ style δεν ήταν ποτέ του γούστου μου.

Όσο για τον κύριο Καρατζαφέρη, αν είναι τόσο «ελληνάρας» όσο θέλει να πιστεύει, θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτός εδώ ο λαός πιστεύει ακόμη στην αξία ότι εμείς οι Έλληνες τον ξένο δεν τον διώχνουμε ποτέ.

Τον καλοδεχόμαστε και μοιραζόμαστε μαζί του το υστέρημα μας!

Ούτε αυτή τη «ρημάδα» την Οδύσσεια δεν έχει διαβάσει ο πρόεδρος; Βέβαια, -θα το επαναλάβω- πιστεύω κι εγώ ότι ο αριθμός των ξένων που ζουν στη χώρα μας είναι όντως τόσο μεγάλος που αντικειμενικά η ισχνή οικονομία μας δε μπορεί να τον απορροφήσει στο σύνολο του.

«Επομένως τι γίνεται; Έχεις κάτι να προτείνεις;» θα με ρωτήσεις. Απαντώ: Ναι αμέ, έχω και είναι τα παρακάτω: Επειδή με το στρουθοκαμηλισμό και τα ευχολόγια δεν βοηθάμε ούτε τους ξένους αλλά ούτε κι εμάς τους ίδιους, το μόνο ρεαλιστικό είναι να πούμε: «Όσοι ήρθαν, ήρθαν! Όπως ήρθαν, ήρθαν! Ότι έγινε, έγινε!» Και το επόμενο πρωί να τους κάνουμε Έλληνες πολίτες όλους! Μαύρους, κίτρινους, μπλε, πράσινους... Όλους!

Στη συνέχεια να τους εντάξουμε στην παραγωγική διαδικασία και ν’ αποκτήσουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις μ’ εμάς. Μόνο έτσι! Με πράξεις κι όχι με λόγια θα αποδείξουμε ότι τους νοιαζόμαστε και τους σεβόμαστε αληθινά.

Μια τέτοια«πατέντα» θα ήταν εκατό τοις εκατό εναρμονισμένη με τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό που κληρονομήσαμε.

Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Εμείς που είμαστε ο πιο αλλόκοτος λαός στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, τα φρικιά της παγκόσμιας γεωγραφίας.

Τόσο αστείοι και τραγικοί, τόσο χαμερπείς και υψηλόφρονες, μόνιμα ερωτευμένοι με τη ζωή αλλά και με τον θάνατο. Πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των αρχαίων μας θεών. Υπέροχα ατελείς!

Αυτά από εμένα φίλοι μου.

Εγώ εδώ σταματάω και σε σας μένουν τρεις εκδοχές:
Η πιστεύω κι εννοώ όλα αυτά, ή ψεύδομαι ασύστολα, ή «σαλτάρισα» κι «από δω» μεταπήδησα «απέναντι»!

Κάντε ο καθένας «ότι καταλαβαίνει» και διαλέξτε την εκδοχή που προτιμάτε!"

Χάρης Κατσιμίχας




18 σχόλια:

Margo είπε...

Για την απαράδεκτη επίθεση του Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια τι να πούμε. Τραγικό και άκρως ανησυχητικό το γεγονός..
Για την επιστολή του Κατσιμίχα δεν γνώριζα. Όμως είναι αυτονόητο ότι πρέπει οι κακοποιοί να φύγουν. Ποιος θα τους πιάσει όμως;
Γίνονται πάρα πολλά με δαύτους και δεν μαθαίνονται.
Αλβανός κερδίζει λαχείο, καλεί να το γιορτάσει με φίλους του και τον βρίσκουν την επομένη δεμένο και καμμένο με οξύ μπαταρίας. Ποιος το έμαθε?????

Καλό μεσημέρι παιδιά

Maria B. είπε...

απαραδεκτη η επίθεση !!!

όσο για την επιστολή Κατσιμίχα, σε άλλα συμφωνώ και σε αλλα διαφωνώ !!

καλό απόγευμα συμμοριτάκια !!

MINIMARKET είπε...

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ !
ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ !!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ !!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ !!!!!
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΡΕΤΣΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ !!!
ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ.......
ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ !
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΜΜΟΡΙΤΑΚΙΑ !!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ!!!!ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Skouliki είπε...

ουτε εγω ηξερα κατι για την επιστολη ...

τι αισχος αυτο ρε παιδια ...σφαγη
κανονικη ειναι αυτο
δεν εχω λογια ..απαραδεκτο

mia maria είπε...

Πάντα τέτοια θα κάνουν αφού δεν υπάρχει κανείς να τους τιμωρήσει!
Ο Κατσιμίχας καλά τα λέει, απλώς εμείς σαν λαός βάζουμε πολύ εύκολα ταμπέλες.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην εξοργίστηκε με την επίθεση!
Η επιστολή Κατσιμίχα με βρίσκει σύμφωνη στο ότι τα κακοποιά στοιχεία πρέπει να απομακρυνθούν!
Καλή βδομάδα συμμοριτάκια!

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Χαρουλη μου! Ενα σωστο πραγμα ειπες κι εσυ στη ζωη σου και εσπευσες να το παρεις πισω. Εκτος απο αναρχομπαχαλακηδες, τωρα θα ερχονται στις συναυλιες σου και αλβανο-αφγανο-πασοκιστανοι. Θα κανουν και τζιρο μιας και το εμποριο πρεζας τους αποφερει πολλα κερδη. Ευγε παλληκαρι μου!

Koupakia είπε...

Μπορεί και να έχει δίκιο, μπορεί να έχουν δίκιο και οι άλλοι, μπορεί να έχουν δίκιο όλοι και οι λάθροι και οι νόμιμοι και οι παράνομοι.

Έτσια και αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία για τους πολλούς. Οι ελάχιστοι θα επιζήσουν!

Vany είπε...

Αυτό που με ενοχλεί εμένα,είναι το ότι όλοι πλέον,έχουν άποψη για όλα. Και δε χάνουν ευκαιρία να μας την πουν. Όσο σπουδαίος καλλιτέχνης κι αν είναι κάποιος, δεν του δίνει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει,από τη στιγμή που υπάρχουν παιδιά που ακολουθούν τα βήματα του εκάστοτε αγαπημένου καλλιτέχνη. Έχει δεν έχει δίκιο,δεν το κρίνω απαραίτητο

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

καλό μήνα

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

η αληθεια ειναι οτι ζουμε σε σκληρες εποχες μακαρι ολα ν αλλαξουν..

Βάσσια είπε...

Προσωπικά βρίσκω την επιστολή του καίρια και με σωστές θέσεις- στα περισσότερα.

Μα πάνω απ' όλα συμφωνώ με τη θέση για τον κανιβαλισμό που υφίστανται σωρεία ανθρώπων, μέσω των ΜΜΕ και δεν τον αποδέχομαι.
Ακούμε πρώτα, διαβάζουμε σωστά και ερμηνεύουμε κυριολεκτικά.

Για την δολοφονική επίθεση του Ισραήλ δεν έχω να πω κάτι, τα videos τους τα ομολογούν από μόνα τους.


Καλό μήνα συμμορίτες
και καλό καλοκαίρι.

καψοραχη είπε...

Ο επισημος τρομοκρατης με τις ευλογιες του μαυρουλη που πηρε και νομπελ Ειρηνης (μη χεσω με το συμπαθειο!) χτυπησε ακομα μια φορα και ματωσε τον πλανητη και τις καρδιες.....
μονο θυμος μενει.....

οσο για την επιστολη Κατσιμιχα συμφωνω...μονο με την ενταξη των μεταναστων ωστε αυτοι οι ανθρωποι να εχουν τις ιδιες υποχρεωσεις και τα ιδια δικαιωματα θα βγαλουμε ακρη....οι κακοποιοι συγνωμη κιολας αλλα οποιο χρωμα και φυλη να εχουν κακοποιοι ειναι...δηλ αν με κλεψει Ελληνας δεν θα πω "ΟΚ!δικος μας ειναι!)!!!!!ο κλεφτης ειναι κλεφτης και ο κακοποιος ειναι κακοποιος οτι χρωμα και να εχει!

καλημερα αστροπαιδα!

sCaTterBraiN είπε...

τη θυμάμαι τη συνέντευξη και θυμάμαι πόσο με είχε απογοητεύσει. πολύ χάρηκα που διάβασα αυτήν την επιστολή του - με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
καλό μήνα!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Πριν από 30 χρόνια περίπου, έτυχε να συναναστρέφομαι με πολλούς από τη Μέση Ανατολή και λίγο δεξιότερα του χάρτη... Έκανα παρέα με πολλούς Παλαιστίνιους, Ιορδανούς, Άραβες γενικά, είχα και συγκάτοικους Πέρσες.

Μέσα από αυτές τις συναναστροφές, είχα και την ευκαιρία να γνωρίσω αυτούς τους λαούς καλύτερα από πολλούς άλλους που αναφέρονται μεν σε αυτούς, αλλά δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματικά είναι.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σε διάφορες συζητήσεις που γίνονταν, έλεγα στους συνομιλητές μου ότι η έννοια του ξένου που έχουν στο μυαλό τους απέχει παρασάγγας από το τι πραγματικά είναι αυτό που συνιστά έναν ξένο, κάποιον που έχει τελείως διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας.
Σε αυτούς φαινόταν γραφικό να τρώει κάποιος στο πάτωμα και με τα χέρια, να έχει άλλη σχέση με την καθαριότητα από ό,τι εσύ, να βλέπει τη γυναίκα σαν κάτι τελείως διαφορετικό, όπως και τα παιδιά του, ή τη μάνα του, από ό,τι εσύ και άλλα πολλά. Αυτό όμως σε επίπεδο παρακολούθησης ντοκιμαντέρ του National Geographic και όχι σε επίπεδο καθημερινής συμβίωσης με τέτοιες πρακτικές που προέρχονται από τελείως διαφορετικές αντιλήψεις.

Τότε, αυτό που στη συνείδηση του Έλληνα συνιστούσε την εικόνα του "ξένου" ήταν, ως επί το πλείστον, ο Ευρωπαίος ή Βορειοαμερικάνος τουρίστας,κάποιοι εργαζόμενοι ξένων εταιριών, όσοι είχαν επαφές με τους Έλληνες μετανάστες, οι Γιουγκοσλάβοι που κατεβαίναν μέχρι το Λιτόχωρο τα καλοκαίρια κλπ. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η δυτική κουλτούρα, ανεξάρτητα από το αν ήταν Σκανδιναβοί, Λατίνοι, ή Σλάβοι. Παίζανε βέβαια και κάτι Αργεντινοί πορτοφολάδες, ή κάτι Ρουμάνοι μπουκαδόροι. Υπήρχε και μια κοινότητα Πολωνών, η οποία πέρα από τα μεθύσια τους και κάποιους τσακωμούς μεταξύ τους, δεν ενοχλούσαν κανέναν, ήταν δε και καλοί μπογιατζήδες!

Παρ' όλα αυτά, αυτή η εικόνα δεν εμπόδιζε το δάσκαλό μου στο δημοτικό να αποκαλεί εμένα και την αδελφή μου μπάσταρδα, επειδή η μάνα μας ήταν Γερμανίδα. Εγώ ως πιο μικρός και στην κοσμάρα μου, δεν έδινα σημασία, δεν ήξερα και τι σήμαινε η λέξη. Η αδελφή μου όμως, ως μεγαλύτερη, ενημέρωσε τον πατέρα μας, αυτός είχε μια "στενή" επικοινωνία με το δάσκαλο και έκτοτε αυτός μας είχε στα όπα όπα.

Γενικά όμως οι "ξένοι" ήταν καλοί, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία τους άφηνε λεφτά, ήταν "κουτόφραγκοι", είχαν δολάρια, συνάλλαγμα, οι ξανθές ήταν "πιο εύκολες".

Σε διάφορες συζητήσεις που είχα για το θέμα τότε, ζώντας πλέον στην Ελλάδα, και όποτε ανέφερα τις διαφορές στην κουλτούρα που υπάρχουν με τους άλλους "ξένους", αυτούς της Ανατολής, οι συνομιλητές μου δεν καταλάβαιναν ότι η απόσταση που έχουμε από αυτούς τους ξένους της Ανατολής είναι τεράστια (ακόμα και της Εγγύς) και ότι είναι αρκετά δύσκολο να υπάρξει μια μέση οδός επικοινωνίας και κατανόησης -τουλάχιστον με βάση τη δική μου λογική.
Είχα δε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν τίθεται και θέμα γεφύρωσης των διαφορών, καθώς είναι δικαίωμα του καθενός να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Απλώς, όταν κάποιος "ξένος βρίσκεται στο σπίτι μου θα πρέπει να με σέβεται, όπως και εγώ θα πρέπει να τον σέβομαι όταν βρίσκομαι στο δικό του".

.....

Ανώνυμος είπε...

...
Στις αιτιάσεις μου αυτές ο αντίλογος ήταν ή ότι "έχω μικροαστικά κατάλοιπα" (κριτική εξ αριστερών)ή ότι δεν έχω κατανοήσει τη μεγαλοψυχία και την φιλοξενία της ελληνικής φυλής (κριτική εκ δεξιών). Επιπλέον, απέρριπταν αμφότεροι το επιχείρημα ότι ακόμα στην αρχαία Ελλάδα οι όροι "ξένος" και "φιλοξενία" αφορούσαν τους Έλληνες από άλλες ελληνικές πόλεις και όχι από άλλα έθνη, καθώς για εκείνους χρησιμοποιούσαν τον όρο "βάρβαρος". Εγώ αποκαλούσα αυτούς ρατσιστές και αυτοί το ίδιο επίθετο επέρριπταν σε εμένα.

Μέχρι που φτάσαμε στο τώρα, όπου ο "ξένος" στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ο δυτικός (ή ο δυτικοτραφής)και αποδεικνύεται ότι όντως οι περισσότεροι Έλληνες είναι ρατσιστές, όπως και οι περισσότεροι λαοί που έχουν έντονη εθνική συνείδηση, άσχετα αν δηλώνουν ότι δεν είναι.
Η πράξη άλλα δείχνει, καθώς αποδεδειγμένα είμαστε καλοί με τους "ξένους" όταν μας δίνουν τα λεφτά τους. Είμαστε βέβαια καλοί και με τους άλλους, αυτούς που μας χρειάζονται επειδή είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς -αρκεί φυσικά να είναι μακριά από εμάς, να μην τους έχουμε στα πόδια μας.

Καλώς ή κακώς, αν δεν κατανοήσουμε ότι το θέμα δεν είναι τόσο εθνολογικό αλλά οικονομικό, άκρη δεν πρόκειται να βγει.

Αν δεν κατανοήσουμε ότι η δική μας "ευμάρεια" δημιουργεί τη δίκη τους εξαθλίωση, που με τη σειρά της τους οδηγεί ρακένδυτους στο χώρο μας, πάλι δεν πρόκειται να βγει άκρη.

Αν δεν κατανοήσουμε ότι είμαστε πια ένα μεγάλο χωριό, με κοινές υποχρεώσεις απέναντι ο ένας στον άλλο, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία, πάλι θα βρίσκουμε τοίχο.

Την καλημέρα μου
Δ. Μ.

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλημέρα ΔΗΜΗΤΡΗ,

Και ευχαριστούμε για το σχόλιο τούτο!