Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Καλό ταξίδι στη Μαρία Δημητριάδη...


Εφυγε τα ξημερώματα η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη.
Ηταν η πρώτη γυναίκα του "Ανδρέα Μικρούτσικου" με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο και αδερφή της "Αφροδίτης Μάνου".
Βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών των "Μίκη Θεοδωράκη" και "Θάνου Μικρούτσικου", συμπορεύτρια του "ΚΚΕ" που ανέδειξε το πολιτικό τραγούδι και όπως έλεγε η ίδια «Οχι πολιτικό, αλλά καλό τραγούδι», η ζεστή και ιδιαίτερη φωνή που συντρόφευσε γενιές και δεκαετίες.
Ξεκίνησε τραγουδώντας το διαχρονικό τραγούδι της ταινίας “Κορίτσια στον Ηλιο» και συνέχισε με επικές ερμηνείες, καθηλώνοντας τους ακροατές στις αριστερές συγκεντρώσεις, που κάποτε είχαν αίγλη και σημασία.
Θα συνεχίζει να μας συντροφεύει συνεχίζοντας το δικό της ταξίδι και ταξιδεύοντας κι εμάς.....

Η παρακάτω εικόνα είναι απόσπασμα από συνέντευξή της.
Σήμερα τα ραδιόφωνα παίζουν συνεχώς τραγούδια της, αλλά δεν ξoφλάνε τόσο εύκολα για τις ανεπαρκείς και εμπορικές επιλογές τους, που θάβουν το ποιοτικό και μελωδικό τραγούδι.






simmoria.blogspot.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τεράστια φωνή, η σπουδαία τεχνική και κυρίως η σοβαρότητα και η σεμνότητά της, μνημεία ενθύμησης, σε μια εποχή που οι μέτριοι ατάλαντοι δημοσιοσχεσίτες και "εμφανίσιμοι" έχουν αλώσει τα πάντα, με τη σαχλαμάρα του "εύκολου", του "εύπεπτου", του "πιασάρικου" και του "πρόχειρου", που το πλασάρουν στον κόσμο ωσάν αριστούργημα και παίρνουν το ένθερμο χειροκρότημά του για να συνεχίσουν ένδοξα την πορεία τους προς τη φτήνεια.
Αφιερώνω το "Χαρούμενο τραγούδι για τη Σύλβια Πλαθ" των Θάνου Μικρούτσικου και Άλκη Αλκαίου σε όσους έχουν δει τα πράγματα λιγάκι "jazz rock" και ένιωσαν ειλικρινή έλλειψη εντός τους, από το χαμό της μεγάλης ερμηνεύτριας.

KitsosMitsos είπε...

Καλό το αφιέρωμα για πρόσωπα που κακώς κατ'εμέ τα μαθαίνουμε οι περισσότεροι μόνο στο τέλος...

Skouliki είπε...

πολυ καλο το αφιερωμα συμφωνω..

αν και η αληθεια ειναι οτι εφυγε με πονους

Ανώνυμος είπε...

Ποσα βραδυα,τις κρυες νυχτες της ξενυκτιας,δεν μου εχει κρατησει συντροφια η Μαρια,του λυρισμου κσι της επαναστασης.

Ανώνυμος είπε...

Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα
η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται
με τη στρατιά που κατεβαίνει προς το κίτρινο ποτάμι.. και ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ... και η πρώτη διαδήλωση μετά την πτώση της Χούντας...

Στο καλό...