Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΘΕΟΣΟΦΙΑ - Ο oγκόλιθος της εσωτερικής αναζήτησης (6).


(Συνέχεια)..
Σημαντική και η προσφορά του ζεύγους των θεοσοφιστών, Nicholas και Helena Roerich.

O Nicholas Roerich γεννήθηκε στις 9/10/1874 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσσίας.
Σπούδασε Νομικά ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Σχολή Καλών Τεχνών, εκπληρώνοντας την επιθυμίες του πατέρα του αλλά και του ίδιου.
Τελειώνοντας την πτυχιακή του σε ένα ταξίδι του στην Ευρώπη, γνώρισε και κατόπιν παντρεύτηκε την συγγραφέα και θεραπεύτρια Helena Roerich στις 28/10/1901.
Το 1921 ιδρύει στη Νέα Υόρκη το Ινστιντούτο Ηνωμένων Τεχνών σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσει τις καλλιτεχνικές του ιδέες.
Πέρασαν ταλαντούχοι και αξιόλογοι δάσκαλοι, άνθισε ως πρωτοποριακή δύναμη στο χώρο των τεχνών, αλλά επιβίωσε μόνο 16 χρόνια.
Το Μάιο του 1923 ξεκινά με την Helena το ταξίδι στις Ινδίες, από το οποίο προέκυψαν και οι 500 του αριστουργηματικοί πίνακες.

Ο Roerich αποτύπωσε το πνεύμα των Ιμαλαίων και όχι μόνο, δίνοντας με έναν μοναδικό τρόπο τον μυστικισμό και αφήνοντας στην ανθρωπότητα έναν πίνακα όπως «Τη Μητέρα του Κόσμου».
Πίστευε πως η τραχύτητα των βουνών βοηθούσε τον άνθρωπο να βρει το χαμένο του κουράγιο και να αναπτύξει πνευματική δύναμη.
Παρόλα τα εμπόδια, όπου κι αν βρέθηκαν, η πίστη των Ρέριχ στην ουσιαστική καλοσύνη της ζωής και την πνευματικότητα του ανθρώπου ενισχύθηκε.
Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη για το άνοιγμα του Μουσείου Ρέριχ, και χρησιμοποιώντας τον Ερυθρό Σταυρό ως παράδειγμα, πρότεινε μια παγκόσμια συνθήκη για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κατά τη διάρκεια της ειρήνης και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι προσπάθειές του οδήγησαν τελικά, τον Απρίλιο του 1936, στην υπογραφή της Συνθήκης Ρέριχ από όλα τα μέλη-κράτη της Παναμερικανικής 'Ενωσης στον Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον.
Η συνθήκη είναι ακόμη εν ισχύ, ενώ πολλά άτομα, ομάδες και οργανισμοί προσπαθούν να προωθήσουν την κεντρική ιδέα της.
Μάλιστα, για όλες αυτές τις προσπάθειές του προτάθηκε και ως υποψήφιος για το Νομπέλ Ειρήνης.
Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 1947.
Το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάκτες του θάφτηκαν σε μια πλαγιά των βουνών που τόσο αγάπησε και απεικόνισε στα περισσότερα από τα 7.000 έργα που άφησε πίσω του.
Η Helena Roerich τον ακολούθησε σε όλα τα ταξίδια του και πορεύτηκαν μαζί ιδρύοντας την Agni Yoga Sosiety στην Αμερική που θεωρείται ακόμα το κέντρο της Λευκής Αδελφότητας του κόσμου.


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: